YK:n ohjaavat periaatteet yritysten ihmisoikeusvastuusta (2011) ovat muuttaneet yritysvastuukeskustelua merkittävästi. Vastuullisuus ei ole enää yrityksille vapaaehtoista vaan yritysten odotetaan kartoittavan sekä minimoivan tai korjaavan toimintansa kielteiset ihmisoikeusvaikutukset. Useat yritykset – myös Suomessa – ovatkin ryhtyneet arvioimaan ihmisoikeusvaikutuksiaan.

Tervetuloa Reilu kauppa ry:n kansalaisjärjestöille suunnattuun miniseminaariin ja/tai Finnwatchin koordinoiman yritysvastuulaki-kampanjakoalition ensimmäiseen tapaamiseen.

Kampanjakoalitio suunnittelee yhteistä vaikuttamistyötä eduskuntavaalien alla vuosina 2018–2019.

Aika: ti 12.12.

  • Reilu kauppa ry:n seminaari klo 8:30-11:30
  • Finnwatchin kampanjatapaaminen klo12:30-14

Tule mukaan koko päiväksi tai vain yhden keskustelun ajaksi. Reilu kauppa tarjoaa kevyehkön aamupalan, lounas on omakustanteinen.

Ilmoittautumiset viim. pe 8.12. osoitteeseen tytti [dot] nahiatreilukauppa [dot] fi.

Ohjelma:

8:30-9:30 Mikä ihmisoikeusvastuu?

Kaipaatko perustietoja – tai oletko kiinnostunut kuulemaan miten joku muu esittelee ihmisoikeusvastuuta suomalaisyrityksille? Tytti Nahi (vaikuttamistyön päällikkö, Reilu kauppa) alustaa samalla kaavalla kuin kolmessa aiemmassa elintarvike- ja tekstiiliyrityksille pidetyssä työpajassa.

Sisältö:

  • Meilläkö kielteisiä vaikutuksia ihmisoikeuksiin? Yleisimmät ihmisoikeushaasteet maatalouspohjaisissa tuotantoketjuissa.
  • Miksi yrityksiltä odotetaan ihmisoikeustyötä?
  • Miten ihmisoikeusvaikutuksia arvioidaan?
  • 35 tapaa lieventää yhtä ihmisoikeusongelmaa

9:30-10:15 Ihmisoikeusloukkausten korjaaminen

Mitä opimme YK:n yritykset ja ihmisoikeudet foorumissa Genevessä 27.-29.11. Kuudetta kertaa kokoontuneen vuosittaisen foorumin teema oli “Realizing Access to Effective Remedy”. Alustajina foorumissa käyneet Suvi Halttula (Yritysyhteistyöpäällikkö, Plan), Lyydia Kilpi (Vero- ja yritysvastuuasiantuntija, Kepa) ja Tytti Nahi.

10:15-10:45 Mitä tiedämme suomalaisyritysten ihmisoikeustyöstä? Ketkä ovat edelläkävijöitä suomalaisyritysten joukossa, kuinka laajaa tai kapeaa yritysten kiinnostus on? Tiedonvaihtoa osallistujien kesken.

10:45-11:30 Kehittyvä lainsäädäntö Mitä Suomen uusi kirjanpitolaki oikeastaan edellyttää? Kansainvälisesti Iso-Britanniassa, Ranskassa, Hollannissa ja Australiassa on voimassa tai valmisteilla vielä vahvemmat lait yritysten ihmisoikeusvastuusta. Mitä ne edellyttävät? Mitä vaikutuksia Iso-Britannian lailla on ollut? Alustajina Sonja Vartiala (Toiminnanjohtaja, Finnwatch) ja Tytti Nahi.

11:30-12:30 Omakustanteinen lounas

12:30-14 Finnwatchin kampanjatapaaminen Finnwatch ja useat muut järjestöt haluavat Suomeen sitovan yritysvastuulain, joka velvoittaa yritykset selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutukset ja minimoimaan negatiiviset vaikutukset. Tämä tapaaminen on avoin kaikille kansalaisjärjestöille, jotka haluavat mukaan kampanjoimaan sen puolesta, että seuraavan hallituksemme ohjelmaan kirjataan päämäärä sitovasta yritysvastuulaista.

Milloin: 
12.12.2017 | 06.30
Paikkakunta: 
Helsinki
Tapahtumatyyppi: 

Jaa sosiaalisessa mediassa