Kuvituskuva: kaksi ihmistä halaa jääkarhuksi pukeutunutta henkilöä.
Blogi

Nuoret potevat huolta maailmasta – nyt on aika kääntää se aktiiviseksi kansalaisuudeksi!

Nuoret ovat huolissaan maailman tulevaisuudesta ja kiinnostuneita politiikasta. Nyt on otollinen hetki tukea nuorten aktiivista maailmankansalaisuutta!

Teksti: Pauliina Hongisto Kuva: Fingo

Suomalaisnuorten kiinnostus politiikkaa kohtaan on ennätystasolla, kertoo hiljattain julkaistu Nuorisobarometri. Jopa 65 % prosenttia nuorista kertoo olevansa ainakin jonkin verran kiinnostunut politiikasta. Samalla nuoret kokevat aiempaa enemmän huolta maailman tulevaisuudesta. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja globaali poliittinen tilanne aiheuttavat nuorille epävarmuuden ja turvattomuuden tunnetta. 

Maailmantuska voi aktivoida joitain nuoria toimimaan, mutta monimutkaisten globaalien haasteiden edessä on myös helppo lamaantua. Jotta nuoret eivät kokisi suurta voimattomuutta, on tärkeää, että heitä tuetaan aktiivisen maailmankansalaisen roolissa.  

Nuorille on tarjottava tietoa globaaleista haasteista sekä autettava jokaista löytämään sopiva vaikuttamisen väylä. Kaikilla nuorilla tulisi olla mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaista tulevaisuutta rakennamme niin paikallisesti kuin globaalistikin. 

Vaikka nuorten kiinnostus politiikkaa kohtaan on ennätyksellisen korkealla, kiinnostuksen tiedetään vaihtelevan koulutustason mukaan ja erilaiset vaikuttamisen muodot kasautuvat samoille nuorille. Nuorten parissa toimivat aikuiset ovatkin avainasemassa vaikuttamassa siihen, että kaikki nuoret voivat tuntea osallisuutta maailmasta. On myös tarpeen tuoda esille, että aktiivisen kansalaisen rooleja on monia. 

Mikäli maailmanlaajuiset haasteet tuntuvat hankalilta, eikä oma osaaminen riitä ottamaan käsittelyyn nuoria kiinnostavia kysymyksiä, kättä pitempää löytyy monesta kansalaisjärjestöstä. Järjestöillä on valtavasti osaamista aktiivisen maailmankansalaisuuden vahvistamisesta sekä kestävän kehityksen teemoista. Kutsummekin kaikki nuorten kanssa työskentelevät hyödyntämään järjestöjen tukea globaalikasvatuksessa.  

Jos osallistut Nuori2019 -tapahtumaan Turussa 27.-28.3. voit kohdata meidät Globaalikasvatusverkoston ständillä (B12). Verkostoa edustavat tapahtumassa Fingon lisäksi Taksvärkki, Suomen Kristillisen Ylioppilasliitto ja Maailmanvaihto. Meiltä saat vinkkejä nuorten aktiivisen maailmankansalaisuuden tukemiseen ja voit myös ottaa kantaa siihen, mitä meidän aikuisten pitäisi tehdä, jotta nuorten huoli kääntyisi aktiiviseksi maailmankansalaisuudeksi. 

Nähdään Turussa! 

#maailmankansaliseksi #globaalikasvatus 

Uusimmat artikkelit