Kuvituskuva
Blogi

Kansalaisjärjestöjen globaalikasvatusmateriaalit taipuvat oivallisesti etäopetukseen

Opetussuunnitelmien mukaista globaalikasvatusta on mahdollista toteuttaa kansalaisjärjestöjen tuella myös etäopetuksessa. Tarjolla on monimuotoisia opetusmateriaaleja kuten videoita, tehtäviä ja pelejä, joita myös koululaiset itse voivat hyödyntää. Tähän blogiin on koottu esimerkkejä maksuttomista materiaaleista vapaasti käytettäväksi.

Teksti: Sanna Rekola

Vinkkejä alakouluun

Ympäristöjärjestöjen Operaatio Tuvalu on erityisesti alakoulujen käyttöön suunniteltu lyhyt sankaritarina lapsista ja ilmastonmuutoksesta. Kuunnelma soveltuu esimerkiksi alakoulujen aamunavauksiin tai oppitunnin avuksi avaamaan keskustelua ilmastonmuutoksesta. Materiaali sisältää toiminnallisia vinkkejä kuunnelman käsittelyyn oppilaiden kanssa. Näistä monet soveltuvat hyvin myös etäopetukseen.

Reilun kaupan Suklaan matkassa -opetusmateriaalit on suunnattu 6-9-vuotiaille lapsille. Tarinan kautta sukelletaan tutkimaan, missä kaakao kasvaa ja miten se päätyy suomalaisen kaupan hyllylle. Samalla opitaan, miten valintamme kaupassa voivat vaikuttaa kaukana asuvien perheiden elämään. Materialet finns också på svenska. 

Plan International Suomen globaalikoulu on monipuolinen oppimateriaalipankki, josta löytyy materiaalia lasten oikeuksien käsittelyyn. Esimerkiksi alakoululaisille suunnattu Maailman ympäri -verkkopeli käsittelee lasten oikeuksia ja globaaleja kehityskysymyksiä sekä lasten arkea eri puolilla maailmaa. Peli toteuttaa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita tekemällä YK:n lapsen oikeuksien sopimusta tunnetuksi sekä haastamalla pelaajat pohtimaan globaaleja syy-seuraussuhteita. Teemojen käsittelyä voi myöhemmin jatkaa Lasten oikeuksien kymppi -oppaan avulla.

Unifecin verkkosivulta löytyvä Maailman suurin oppitunti -videot käsittelevät kestävää kehitystä ja sopivat niin pienille kuin isoille katsojille. Videoiden avulla voidaan keskustella siitä, mitä kestävä kehitys on ja miten meistä jokainen voi toimia sen edistämiseksi.

Vinkkejä yläkouluun ja toiselle asteelle

Rauhanpuolustajien Läntisen tuolla puolen on monipuolinen mediakasvatusmateriaali, jonka avulla voi tutkia ja purkaa mediassa ja muualla yhteiskunnassa toistuvia eriarvoistavia stereotypioita eri ihmisryhmistä. Mitä tarkoittaa länsi tai läntinen? Perustuuko puhe lännestä historiaan ja onko länttä edes olemassa? Miksi haluamme niin kovasti kuulua länteen ja millaisia maailmankuvia länsi/ei-länsi-asettelulla tuotetaan?

Suomen UNICEFin tuottama neliosainen Meidän tulevaisuus -videosarja on toteutettu yhteistyössä nuorten ja tubettajien kanssa. Videosarjassa nuoret haastavat meidät kaikki miettimään, mitä jokainen voi tehdä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Materialet finns också på svenska.

Nuorten Akatemian Mahdollinen Maailma –mobiilipeli tutustuttaa nuoret ilmastonmuutokseen monialaisesti ja haastaa heidät ilmastosankaruuteen paremman tulevaisuuden puolesta. Oppilaat pelaavat peliä omilla mobiililaitteillaan tai tableteilla ja peliohjaajana toimii opettaja/ohjaaja. Mobiililaitteilla pelattavassa Pelissä saa ääniviestejä tulevaisuudesta, tehdään ilmastoaiheisia tehtäviä ja katsotaan videoita ympäri maailmaa. Seppo-alustalla toimiva peli on suunnattu yläkouluikäisille nuorille.

Nuorten Akatemian Sukellus saamelaiskulttuuriin on niin ikään mobiilipeli, joka soveltuu hyvin etäopiskeluun. Osana Dihtosis-hanketta tuotetun pelin sisällöt on suunniteltu yhdessä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston kanssa. Sukellus saamelaiskulttuuriin käsittelee monipuolisesti saamelaisten historiaa, ja se vie pohtimaan tämän päivän saamelaisuutta. Tutustu myös muuhun Nuorten akatemian pelitarjontaan!

Isompien oppilaiden kanssa voi tutkia myös koronaviruksen aiheuttamaa globaalia poikkeustilannetta. Worldmapper.org on englanninkielinen sivusto, josta löytyy lähes 600 kartogrammia, joiden avulla voi tutkia maailman ilmiöitä visuaalisesti. Uudet kartogrammit ja niistä tehdyt animaatiot kuvaavat koronaviruksen etenemistä ja vaikutuksia.

Ideat kootusti globaalikasvatuksen vinkkipankissa

Kansalaisjärjestöjen globaalikasvatusvinkit löytyvät kootusti Fingon ylläpitämästä vinkkipankista. Monipuoliset hakutoiminnot mahdollistavat vinkkien hakemisen esimerkiksi ikäryhmien tai oppiaineiden mukaan. Antoisaa oppimista!

Uusimmat artikkelit