Maailma kylässä -festivaalin lava yleisöstä katsottuna.
Kuva: Camilla Hanhirova / Maailma kylässä -festivaali.
Artikkeli

Maailma kylässä -festivaali tänä viikonloppuna: 5 ohjelmavinkkiä kasvattajille ja maailmankansalaisille

Maailma kylässä valloittaa Helsingin Suvilahden tänä viikonloppuna 27.–28.5. Ilmaistapahtuman tarjontaan kuuluu konsertteja, kymmeniä puheita ja keskusteluita, lastenohjelmaa sekä 200 näytteilleasettajaa järjestöistä viranomaisiin ja ruoka- ja basaarimyyjiin. Lisäksi ohjelmassa on katutaidealueen esityksiä, työpajoja ja valokuvanäyttely. Fingon järjestämän festivaalin teemana on Muutosvoima. Puheohjelmaa voi seurata verkossa.

Teksti: Doris Hakkarainen Kuva: Camilla Hanhirova / Maailma kylässä

Maailma kylässä -festivaali kokoaa yhteen maapallon tulevaisuudesta kiinnostuneet yksilöt ja yhteisöt ratkaisujen ja tekojen äärelle lauantaina ja sunnuntaina 27.–28.5. Helsingin Suvilahteen. Lähes 30 asiaohjelmanumerossa kuullaan muutoksentekijöitä eri puolilta maailmaa ja pohditaan muun muassa ruoantuotannon suhdetta ilmastonmuutokseen, vähemmistöjen mahdollisuuksia toimia vaikuttajina sekä politiikan roolia muutosvoimana.

Kymmenien puheiden ja keskustelujen lisäksi ilmaisfestivaalilla on luvassa konsertteja, lastenohjelmaa, eri maiden katuruokakeittiöitä, järjestöjen ja muiden paremman maailman puolesta kampanjoivien organisaatioiden ständejä sekä basaarimyyjien ainutlaatuisia tuotteita. Lisäksi ohjelmassa on katutaidealueen esityksiä, työpajoja, valokuvanäyttely, iltaklubeja ja ennakkotapahtumia.

Maailma kylässä -festivaali tarjoaa paljon koettavaa, katseltavaa ja kuunneltavaa aktiivisen ja vastuullisen maailmankansalaisuuden vahvistamiseen. Puheohjelma striimataan festivaalin verkkosivuilla ja jää seuraavalle viikollekin katsottavaksi, joten mukaan pääsee, vaikka ei olisi Helsingissä! Tässä ohjelmatärpit festivaalille.

1. Keynote Helena Gualinga: Muutoksentekijän taistelu ympäristön ja tasa-arvon puolesta

Alkuperäiskansojen perinteiset asuinalueet ovat uhattuna ilmastonmuutoksen edetessä ja yhteisöt taistelevat öljy- ja kaivosyhtiöitä vastaan. Vaikuttavana puhujana tunnettu ympäristöaktivisti Helena Gualinga, 21, kasvoi Suomessa ja Kichwa Sarayakun yhteisössä Ecuadorin sademetsässä. Suomenruotsalaisen isän ja ecuadorilaisen äidin tytär on esiintynyt useissa kansainvälisissä ilmastokokouksissa, kuten Davosin talousfoorumissa ja YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa.

Suomessa harvoin esiintynyt Gualinga avaa puheenvuorossaan sitä, miten on tärkeää olla mukana taistelussa ilmastonmuutosta ja ihmisoikeusloukkauksia vastaan. Gualingan keynote-puhe la 27.5. klo 14.15.

2. Friendly Demonstration – hyvä elämä planeetan rajoissa?

Mikä luo toivoa ekokriisin ajassa? Millainen on tavoittelemisen arvoinen tulevaisuus? Miten omat teot vievät sitä kohti? Muun muassa näistä kysymyksistä ja planeetan rajoihin mahtuvasta hyvästä elämästä keskustelevat presidentti Tarja Halonen ja aktivisti Ida Korhonen. Eri sukupolvien edustajina Halonen ja Korhonen tarjoavat omat näkökulmansa aktivismiin, muutosvoimaan ja tulevaisuuteen. Keskustelu la 27.5. klo 16.50.

3. Sovinto, rauha ja rakkaus – tarinoita muutoksen voimasta

Rauha on työtä. Miten se tehdään? Nuorten muutoksentekijöiden haastattelussa kokeneet toimijat, Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius ja Kirkon Ulkomaanavun varatoiminnanjohtaja Ikali Karvinen, kertovat omasta työstään ja muutoksen mahdollisuuksista kriisi- ja konfliktialueilla. Miten jokainen voi olla muutoksentekijä sopuisamman yhteiskunnan luomisessa? Ohjelma su 28.5. klo 11.

4. Spoken word – ja sit kaikki shiftas

Sanoissa on voimaa muokata maailmaa. Sanat luovat maailmaa. Elsi Sloan, Iiris Laisi ja Julian Owusu ovat poikkitaiteellisesti työskenteleviä lavarunoilijoita, jotka esiintyvät ensimmäistä kertaa tällä kokoonpanolla. He ottavat Tiivistämön lavan haltuun teksteillään utopiasta, eriarvoisuudesta, vastarinnasta, yhteistyöstä ja selviytymisestä. Luvassa ainutlaatuinen esitys su 28.5. 16.30!

5. Pelaa Muutospeliä Sitran ja Fingon työpajassa

Pääsetkö Helsinkiin paikan päälle? Pelaamalla muutosvoiman tuottaminen on hauskaa ja helppoa! Se, miten muutokseen suhtaudutaan ja miten se yhdessä ymmärretään, vaikuttaa muutoksen suuntaan ja lopputulokseen. Sitran kehittämä Muutospeli auttaa luomaan tilannekuvaa ja rakentamaan yhteistä ymmärrystä. Tutustu lautapeliin Fingon ja Sitran työpajassa su 28.5. kello 12.45! Pelaajat saavat työpajasta mukaansa oman Muutospelin sekä Maailman Kuvalehden uusimman numeron.

Maailma kylässä -festivaalille on vapaa pääsy ja se on kaikille avoin. Katso koko ohjelma.

Uusimmat artikkelit