Helluntaiaattona 7.6 vietetään ensimmäistä kansainvälistä kansalaistoiminnan päivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa siitä, että kansalaistoiminnan tila maailmassa kutistuu. CIVICUS ja muut kansainväliset järjestöt muistuttavat, että vapaa kansalaisyhteiskunnan toiminta on tärkeää. Vapaassa yhteiskunnassa yksilöllä on oikeus puhua, organisoitua ja toimia tärkeäksi katsomiensa asioiden puolesta.
Teksti: Minna Mannert
Suomalaisten globaalikasvattajien ikuisuushaasteena on saada nuorten kiinnostus heräämään demokraattista osallistumista kohtaan. Harvoin törmäämme tilanteeseen, jossa nuorten osallistuminen olisi aikuisille ei-toivottava asia tai ongelma.
Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla maailmassa. Maailmanlaajuinen CIVICUS-järjestö muistuttaa tuoreessa kansalaisyhteiskunnan tilaa ruotivassa raportissaan (linkki), että kansalaisyhteiskunnan tila kaventuu globaalisti.
Kesäkuun ensimmäisenä lauantaina järjestetäänkin Be the Change-kampanjan toimintapäivä, jossa kansalaisia kaikkialla maailmassa haastetaan kertomaan, ovatko vapaita puhumaan, organisoitumaan tai toimimaan. Kampanjan verkkosivu (linkki) tarjoaa toimintavinkkejä niin yksilöille kuin yhdistyksillekin.
Globaalikasvatuksen edellytys on sananvapaus ja tila ilmaista kriittisiäkin mielipiteitä turvallisessa ilmapiirissä. Työssäni globaalikasvatusverkoston koordinaattorina kuulen silloin tällöin kasvokkain, millaista on, kun nuorten sanan- ja kokoontumisvapaus on uhattuna maailmalla.
Kuluneen lukuvuoden aikana tapasin muun muassa Changemaker-verkoston vieraana olleita Kambodzhan khmerien nuorisojärjestön nuoria, joiden kanssa vertailimme näkemyksiämme globaalikasvatukseen ja nuorten osallistumiseen liittyen. Kambodzhan khmerien nuorten elinoloja ja koulutukseen pääsyä edistävä yhdistys on oman itseymmärryksensä mukaan poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Maan hallituksen näkökulmasta se kuitenkin edustaa poliittista oppositiota, koska yhdistyksellä on ollut hallituksen linjasta eriäviä mielipiteitä esimerkiksi alkuperäiskansojen kohtelun suhteen. Kokoontumistilojen saaminen ”toisinajattelijoiden” toimintaan ei ole ollut itsestäänselvää. Oppilaitosten oppilaskunnat eivät ole myöskään vapaita kuten Suomessa – ne ovat automaattisesti valtapuolueen asialla.
Myöskään Euroopassa kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen toimintavapaus ei ole itsestäänselvyys. Esimerkiksi Unkarissa kansalaisjärjestöt ovat tuoreen uutisen mukaan (linkki) tällä hetkellä huolissaan siitä, että hallitus puuttuu poliittisesti toisin ajattelevien järjestöjen toimintaan ja niiden saamaan ulkomaiseen rahoitukseen.
Teemapäivänä halutaan kiinnittää järjestöjen ja kansalaisten huomio siihen, mitä hyvää kansalaisten aktiivinen osallistuminen mahdollistaa ja virittää keskustelua kansalaisyhteiskunnan tilan turvaamisesta kaikkialla maailmassa.
Tutustu kampanjaan tarkemmin Be The Change-kampanjasivulla (linkki).