Kansalaisvaikuttamisen torin A-ständi liilalla messukäytävällä, taustalla messukävijöitä ja järjestöjen osastoja.
Artikkeli

Järjestöt mukana Educa-messuilla – hae vinkit globaalikasvatukseen

Kasvatus on yksi merkittävimpiä keinoja muuttaa maailmaa ja rakentaa kestävää tulevaisuutta. Educa-messujen Kansalaisvaikuttamisen torilla pääsee tutustumaan järjestöjen globaalikasvatusmateriaaleihin.

Kuva: Fingo

Pohjoismaiden johtava kasvatus- ja opetusalan tapahtuma Educa järjestetään pitkästä aikaa Helsingin Messukeskuksessa 27.-28.1. Tämän vuoden messujen teemana on ”Tulevaisuuden sivistys – kasvatuksen, opetuksen ja tutkimuksen merkitys”. Teema on hyvin ajankohtainen myös globaalikasvatuksen näkökulmasta. Jotta monimutkaisia maailmanlaajuisia haasteita voidaan ratkoa, tarvitaan uskoa toisenlaisiin tulevaisuuksiin sekä muutoksen tekemisen taitoja.

Globaalikasvatus kannustaa aktiiviseen ja vastuulliseen maailmankansalaisuuteen. Se lisää ymmärrystä siitä, miten jokainen on kytköksissä maailmanlaajuisiin ilmiöihin ja miten omalla toiminnalla voi saada aikaan muutosta. Samalla kun olemme osa ongelmaa, olemme myös tärkeä osa sen ratkaisua.  Nyt jos koskaan tarvitaan sellaista sivistystä, joka tarjoaa lapsille ja nuorille eväitä ymmärtää maailman ilmiöitä ja rakentaa kestävää ja oikeudenmukaista tulevaisuutta. Sen sijaan, että opiskellaan, minkälainen maailma on, on opittava tarkastelemaan maailmaa ja oman toimintamme vaikutuksia.

Järjestöt kasvattajien tukena

Educa-messujen Kansalaisvaikuttamisen torilla järjestöt tarjoavat opettajille monenlaista tukea opetussuunnitelmien mukaisen globaalikasvatuksen toteuttamiseen. Järjestöt tukevat kouluja globaalikasvatuksen toimeenpanossa esimerkiksi tarjoamalla opetusmateriaaleja, kouluttamalla opettajia ja tekemällä kouluvierailuja sekä pidempikestoista yhteistyötä oppilasryhmien kanssa. 

Kansalaisvaikuttamisen torilta löydät 28 toimijaa, jotka työskentelevät ihmisten ja eläinten oikeuksien, rauhan, lasten ja nuorten osallisuuden sekä kestävän kehityksen edistämiseksi. Tavoitteenamme on tukea lasten ja nuorten kasvua aktiivisiksi maailmankansalaisiksi opetussuunnitelmien tavoitteiden mukaisesti.

Kansalaisvaikuttamisen toria koordinoivan Fingon ja Transformer 2030 – Kestävyysosaajat täydennyskoulutushankkeen paneelikeskustelussa perjantaina 27.1. klo 15:30 pohditaan miten kasvattaja voi olla osa kestävyyskriisin ratkaisua. Keskustelemassa ovat rauhankasvattaja, kirjailija ja opettajana pitkän uran tehnyt Hanna Niittymäki Suomen Rauhanpuolustajista sekä oppilaitosten kestävään kehitykseen erikoistunut OKKA-säätiön suunnittelupäällikkö Erkka Laininen. Tapahtuman juontaa toimittaja ja kestävyystieteilijä Mikko Kurenlahti.

Nähdään Educassa!

Kansalaisvaikuttamisen torin Facebook-tapahtuma

Uusimmat artikkelit