Mutaveijarit Maailma kylässä -festivaalilla 2021
Artikkeli

Virtuaalinen Maailma kylässä -festivaali viikonloppuna: 5+1 ohjelmavinkkiä kouluille ja kasvattajille

Suomen suurin virtuaalifestivaali järjestetään tulevana viikonloppuna. Maailma kylässä -festivaali tarjoaa paljon katseltavaa ja kuunneltavaa aktiivisen ja vastuullisen maailmankansalaisuuden vahvistamiseen. Tänä vuonna teemana on tulevaisuus. Tässä ohjelmatärpit festivaalille.

Teksti: Doris Hakkarainen Kuva: Antti Kokkola

Virtuaalifestivaalilla nähdään lukuisia konsertteja maailmalta ja Suomesta sekä ajankohtaisia dokumenttielokuvia. Ohjelmassa myös kymmeniä kantaaottavia puheenvuoroja, lastenohjelmaa ja näytteilleasettajia. Ohjelma on vapaasti katsottavissa festivaaliviikonloppuna 29.-30.5. ja sitä seuraavalla viikolla 4.6. asti, joten se sopii hyvin katsottavaksi myös koulujen viimeiselle viikolle.

1. Maailma ja tulevaisuus nuorten silmin

Miltä maailma voisi näyttää? – Tulevaisuus nuorten silmin -ohjelmassa Niko Kosunen, Elina Vartiainen ja Sara Luukkonen kertovat, miten lamauttavaa tulevaisuuden ajatteleminen voi olla ja miten sen käsitteleminen taiteen keinoin on voimaannuttanut, antanut sanoja sekä auttanut luottamaan uudestaan muihin ihmisiin. Minielokuvien avulla nuoret kuvittelevat vaihtoehtoisia ja mahdollisia tulevaisuuksia sekä luovat uskoa siihen, että tulevaisuus ei tule, se tehdään. Lasten ja nuorten säätiön ohjelmanumero lauantaina 29.5. klo 19.50–20.20.

Pelissä tulevaisuus -ohjelmassa sunnuntaina 30.5. klo 18.10–18.40 aktivisti Fatima Verwijnen ja kansanedustaja Joakim Strand (r.) ottelevat nuorten ilmastodelegaatti Emma Sairasen ja kansanedustaja Ruut Sjöblomin (kok.) kanssa. Planin lastenhallitus on kerännyt satojen nuorten näkemyksiä hyvän tulevaisuuden edellytyksistä. Nyt nämä nuorten näkemykset laitetaan peliin. Kumpi joukkue rakentaa voittavan tulevaisuuden?

2. Apua ympäristöahdistukseen ja huoleen tulevaisuudesta

Miten käsitellä ympäristöahdistusta ja huolta tulevaisuudesta musertumatta massiiviselta tuntuvan haasteen edessä? Tunne ry:n Taneli Saari ja MIELI ry:n Satu Turhala tarjoavat tutkittua tietoa ympäristöön liittyvistä tunteista ja ajatuksista sekä keinoja niiden kohtaamiseen ja käsittelyyn sunnuntaina 30.5. klo 11-11.50. Ohjelma on osa Ympäristöahdistuksen mieli -hanketta, joka järjestää myös koulutusta opettajille ja kasvattajille. Lisätietoa ohjelmasta ja hankkeesta. Lue myös opettajan pohdintoja tunteista ja ilmastokasvatuksesta koulussa.

3. Vastuullinen kuluttaminen

Eettisen kaupan puolesta ry:n ohjelmanumerot syventyvät vastuulliseen kuluttamiseen. Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuva kertoo suomalaisen ihmisoikeusaktivisti Anna Härrin yrityksestä mullistaa elektroniikkateollisuuteen liittyvät ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöhaasteet. Elokuvan jälkeen ohjaaja Mari Pasula ja tutkija Anna Härri keskustelevat globaalin elektroniikkatuotannon kipupisteistä. Dokumentti striimataan sunnuntaina 30.5. klo 11.00–12.00.

Eetin tuottamana ohjelmana myös vaikuttajamarkkinoinnin vastuullisuus lauantaina 29.5. klo 17.00–17.20. Eetin vastuullisuusasiantuntija Maija Lumme ja Kemikaalicocktail-blogin toimittaja ja tietokirjailija Noora Shingler keskustelevat, mikä on vaikuttajan mahdollisuus ja vastuu kriittisesti arvioida yritysten vastuullisuusviestejä. Entä miten kuluttaja voi tunnistaa viherpesun ja liioitellut vastuullisuuslupaukset?

4. Virtuaaliseikkailu YK-kylässä

YK-teemojen kanssa työskentelevät järjestöt kokoontuvat festivaalilla kesäisen värikkääseen, virtuaaliseen YK-kylään. YK-kylässä voi kiertää pisteeltä toiselle ja tutustua Suomessa ja Pohjoismaissa toimiviin YK-järjestöihin. Kylässä pääsee tapaamaan järjestöjen edustajia, jotka ovat paikalla lauantaina kello 15–18 ja sunnuntaina kello 12-15. Virtuaalikylässä voi seikkailla muutenkin koko tapahtuman ajan. YK-liitto järjestää myös kouluille suunnatun virtuaalisen luokkaretken YK-kylään kevätlukukauden viimeisellä viikolla ma 31.5. – pe 4.6. Virtuaalikylässä oppilaat pääsevät suunnistamaan sekä pelaamaan YK-bingoa! Lisätietoa luokkaretkestä.

5. Ilmaisia konsertteja ja keikkoja

Koko perheen festivaali tarjoaa musiikkia maailmalta sekä Suomesta. Skidit Disko World Tour vie lapset visuaaliselle musiikkimatkalle. Mukana on piirrettyä tarinaa, hassuja hahmoja, tanssinopetusta ja DJ Orkidean musiikkimaailmaa. Tanssin ja musiikin lomassa kuullaan asiaa ystävyydestä, kaikkien kunnioittamisesta ja vaikuttamisesta parempaan maailmaan.

Lastenmusiikkiyhtye Mutaveijarit on tunnettu mukaansatempaavasta lavaesiintymisestään ja maailmaa avartavista lauluistaan. Jellonagaalassa palkittu yhtyeen uusin albumi, “Nyt mennään!” (2019), sai Helsingin Sanomien arviossa viisi tähteä ja on ehdokkaana myös kevään Emma-gaalassa. Myös Suomen pop-musiikin suurimpiin tähtiin lukeutuva SANNI esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Maailma kylässä -festivaalilla. Katso koko musiikkiohjelma.

+ 1: Festivaalilla myös messutapahtuma!

Näytteilleasettajina on myös globaalikasvatusverkoston jäseniä, jotka tukevat maailmankansalaisten kasvattamista esimerkiksi oppimateriaaleillaan. Lue Maailma kylässä -festivaalin poiminnat messutapahtumaan.

Lue lisää ohjelmasta ja tarkista viikonlopun aikataulu.

Maailma kylässä -festivaalin järjestää Suomalaiset kehitysjärjestöt – Finnish Development NGOs Fingo ry, joka on noin 280 kehitysjärjestön kattojärjestö. Kokoamme yhteen ihmiset siksi, että maailmaa voi muuttaa vain yhdessä. Tapahtuman pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin seurakuntayhtymä, ympäristöministeriö, ulkoministeriö, Euroopan komission Suomen edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto sekä Maailman Kuvalehti.

Uusimmat artikkelit