Blogi

Eettisempi joulu pukinkonttiin

Teksti: Anna-Maija Sorjanen

Aasikärryt Maliin? Käymälä Sambiaan? Eettistä desingia Etelä-Afrikasta? Kepan verkkosivuille on kerätty vinkkejä vuoden 2008 lahjoista, jotka tukevat kestävää kehitystä ja tuovat iloa myös maailman köyhille. Lahjavinkkejä on tähän mennessä koottu yli 20 toimijalta. Vinkkejä voi lähettää osoitteeseen verkkotoimitus@kepa.fi.

Uusimmassa Kumppani-lehdessä (Kumppani 12/2008: Anna lempeä, älä hilavitkutinta) muistutetaan myös täysin materiaalittomista lahjoista, kuten hieronnasta ja jalkahoidosta. Ystävää voi ilahduttaa lisäksi antamalla aikaa, esimerkiksi tarjoutumalla lapsenvahdiksi. Pikavinkkeinä ekologisempaan jouluun listataan mm. joulusiivous ilman voimakkaita pesuaineita, joulupaperien uusiokäyttö ja luomulihan suosiminen.

Helsingin Sanomissa (3.12.2008 Lahjoita rahan sijaan talkootyötä) kirjoitetaan, että monet järjestöt kaipaavat vapaaehtoisia jouluapulaisia. Vapaaehtoistyötä löytyy moneen lähtöön; apulaisia tarvitaan mm. juttuseuraksi vanhuksille, patavahdeiksi ja myyntityöhön. Vanhusten ja nuorten kanssa läheisesti työskentelevät koulutetaan tehtävään, jolloin vapaaehtoistyö vaatii laajempaa sitoutumista. Artikkelissa mainitaan Helsingin, Tampereen, Vantaan ja Mikkelin seurakuntien vapaaehtoispankki, jonka kautta voi etsiä sopivaa työtä tai ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Suomen Unicef muistuttaa, että vapaaehtoistyötä voi tehdä myös kotoa käsin, esimerkiksi kutomalla sukkia Aasian lapsille. 

 

 

 

Uusimmat artikkelit