Teksti: Anna-Maija Sorjanen
Maailman AIDS-päivänä 1.12. Pasilan Rauhanasemalla tutustuttiin nukketeatteriin kansainvälisyyskasvatuksen metodina.
Iltapäivän aikana nukketeatteritaiteilija Rainer Kaunisto esitteli Rafaelin tarinan. Rafael on nukke, jonka hahmo on syntynyt Kauniston Kenian kokemuksista. Keniassa Kaunisto tutustui Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä hiv-aidsin vastaiseen työhön. Hän tapasi lukuisia hiv-positiivisia lapsia. Kokemus vaikutti Kaunistoon syvästi ja kohtaamisista lasten kanssa syntyi Rafaelin tarina.
Rafaelin tarina on kertomus pojasta jonka vanhemmat ovat kuolleet aidsiin ja joka on itsekin hiv-positiivinen. Hän käy naapurikylän koulua ja auttaa mummoaan kotitöissä. Hän on ihan tavallinen poika, joka iloitsee kavereidensa kanssa olosta ja jalkapallon peluusta. Läsnä on kuitenkin vanhempien kaipuu ja pelko tulevasta.
Kaunisto sai nuken elämään niin, että vaikka nukke istui hänen polvellaan, oli helppo unohtaa ”kertoja” ja keskittyä vaan Rafaeliin. Rafaelin tarinan on tarkoitus koskettaa ihmisten sydämiä, kertoo Kaunisto. Maailma on täynnä faktaa hiv-aidsista, mutta se on helppo sivuuttaa. Harva meistä tulee edes ajatelleeksi, että hiv-aids on myös lasten tauti.
Kaunisto antoi vinkkejä, miten nukketeatteria voi käyttää apuna kansainvälisyyskasvatuksessa. Nukkien ei tarvitse olla hienoja ja viimeisteltyjä, riittää kun paperipussiin tai maitotölkkiin piirtää, liimaa tai askartelee hahmon. Tärkeintä on, että lapset ja nuoret pääsevät esiintymään. ”Nukkien kautta voi tuoda esille vaikeitakin asioita”, Kaunisto sanoo.
Rafaelin tarina liittyy Suomen UNICEFin Lapset ja aids –kampanjaan, jolla kerätään varoja maailmanlaajuiseen työhön lasten pelastamiseksi hiv-aidsinvitsaukselta. Varoilla rahoitetaan ennaltaehkäisyä, hankitaan lääkkeitä äideille ja lapsille sekä turvataan orvoiksi jääneille lapsille kunnollinen elämä.
Tilaisuudessa tutustuttiin myös YK:n vuosituhattavoitteisiin ja erityisesti tavoitteeseen numero kuusi: Taistella aidsia, malariaa ja muita tauteja vastaan. Ulkoministeriön julkaisu ”Sateenkaaren päässä – YK:n vuosituhattavoitteet ja nukketeatteri” esittelee tavoitteet paperinukkien avulla. Kirja taittuu hienosti estradiksi, jonka taustakuvat vaihtuvat. Näyttämöllä esiintyy lintuperhe, joka on jäänyt vangiksi pienelle jäälautalle. Lintuperheen tarinan avulla tarkastellaan myös laajempia, koko maailmaa koskevia teemoja – ympäristöä, köyhyyttä, aliravitsemusta, sairauksia ja tasa-arvoa. Julkaisun voi tilata maksutta Ulkoministeriöstä osoitteesta: keotilaus@formin.fi.
Globaalikasvatuksen iltapäivän järjestivät ulkoministeriön globaalikasvatushanke ja Opetusalan koulutuskeskus OPEKO yhdessä Kasvattajat rauhan puolesta ry:n kanssa.