Blogi

Ilmaiseksi töissä – miksi ihmeessä?

Kun aloitin työkokeilun Kepassa noin kuukausi sitten, sain osakseni useita hämmentyneitä ilmeitä eri puolilta tuttavapiiriäni. Miksi kukaan tekisi ilmaiseksi töitä jossain työpaikassa? Samaan aikaan kun voisi nukkua pitkään, maata sohvalla tai vaikka katsoa elokuvia. Ja etsiä tietysti siinä ohessa kuumeisesti Sitä Oikeaa työpaikkaa…

Teksti: Anne Myllyaho

Työkokeilu voi olla kuntoutusta, uuteen alaan tutustumista tai työelämään paluuseen tukemista, ja sitä hallinnoi TE-keskus. Työkokeilusta ei saa palkkaa, ainoastaan työpäiviltä ylläpitokorvauksen, joka on yhdeksän euroa. Tähän päälle saan toki ansiosidonnaisen päivärahan työttömyyskassasta. Taloudellisestihan tämä ei varmaan kannata, jos potista vähentää työmatkat ja lounaat ravintoloissa, joita tulee töiden puolesta ja sosiaalisessakin mielessä harrastettua aika usein.

Mielessäni ajattelenkin tämän ajan ikään kuin vapaaehtoistyönä. Periaatteessa vapaaehtoistyön tekeminen voi olla vaarallista työttömälle, jos sen katsotaan haittaavan työnhakua. Pahimmillaanhan se voi tarkoittaa tuen takaisinperintää. Mutta kun tämän ”vapaaehtoistyösopimuksen” tekee yhteistyössä työvoimatoimiston kanssa, se onkin sallittua. Tukeehan tämä paluutani työmarkkinoille, näin sieltä on ainakin luvattu. Toki tämä aika on ollut tärkeä paitsi työkokemuksen kannalta, myös uusien sosiaalisten verkostojen vuoksi.

Mutta mitä ihmeellistä työkokeilussa sitten on? Tekeväthän tuhannet ja taas tuhannet ihmiset eri järjestöissä ilmaiseksi töitä kaiken muun elämänsä ohessa, vieläpä pitkän työpäivän jälkeen. Järjestöavustajana Kepassa toimiessani olen saanut olla tekemisissä lukuisten järjestöaktiivien kanssa, ja sitä tarmoa ja idearikkautta voi vain ihailla, mitä heistä pulppuaa. Toki kaikki eivät ole vapaaehtoisia, vaan osa toimii palkattuina työntekijöinä. Kuitenkin useimmilla heistä on ymmärtääkseni vuosien vapaaehtoistyötausta.

Globaalikasvatuksen yhdistysverkosto on hyvin laaja ja taustojen kirjo mitä moninaisin. Olen ollut aivan hämmentynyt siitä menetelmien ja materiaalien paljoudesta, mitä näiden sivujen järjestöjen kokoamasta Vinkkipankista löytyy. Sivustoa ollaan tällä hetkellä uusimassa, jolloin ideoiden haku helpottuu ja ulkonäkökin päivittyy raikkaammaksi. Sitten toivottavasti yhä useampi globaalikasvatusta tekevä järjestö tai opettaja löytää etsimänsä.

Oliko tästä työkokeilujaksosta sitten apua minulle työnsaannissa? Voi olla, sillä sain alaltani palkkatyön, joka alkaa ensi kuussa. Kiitos siis kaikille kepalaisille ja muille yhteistyökumppaneille tästä ajasta! Toivottavasti polkumme kohtaavat jatkossakin.

Uusimmat artikkelit