Blogi

Kenelle Opettajat ilman rajoja -globaalikasvatuspalkinto?

Tunnetko opettajan, joka on toiminut pitkäjänteisesti globaalikasvattajana tai kehittänyt uuden innostavan toimintatavan? Entä tuleeko mieleesi oppilaitosta, jossa globaalikasvatus olisi otettu koko koulun asiaksi?

Teksti: Sanna Rekola

Opettajat ilman rajoja -verkosto ottaa vastaan ehdotuksia vuoden 2015 globaalikasvatuspalkinnon saajiksi. Palkinnot jaetaan jo kolmannen kerran sekä globaalikasvatuksessa ansioituneelle opettajalle että oppilaitokselle / koululle.

Ehdotuksia otetaan vastaan 14.9.2015 kello 16.00 asti verkkolomakkeella. Opettajat ilman rajoja -palkinto jaetaan jo kolmannen kerran sekä globaalikasvatuksessa ansioituneelle opettajalle että oppilaitokselle/koululle Maailman opettajien päivän -seminaarissa 3.10.2015, Helsingissä.

Ehdotuksen tulisi täyttää ainakin yksi seuraavista palkinnon kriteereistä.

Opettaja on:

toiminut pitkäjänteisesti globaalikasvattajana,

osallistunut globaalikasvatuksen pedagogiseen kehittämiseen tai lanseerannut uuden innostavan toimintatavan,

innostanut ja rohkaissut muita opettajia globaalikasvatukseen ja tarjonnut vertaistukea tai toiminut mentorina,

tukenut oppilaittaan tai opiskelijoitaan aktiiviseen maailmankansalaisuuteen.

Koulu tai oppilaitos on:

lanseerannut ja kehittänyt kekseliään toimintatavan globaalikasvatukseen,

painottanut globaalikasvatusta paikallisessa opetussuunnitelmassa ansiokkaasti,

kehittänyt opettajakunnan osaamista globaalikasvatuksessa ja rohkaissut heitä aiheen pariin,

tehnyt tuloksellista, vaikuttavaa ja pitkäjänteistä yhteistyötä globaalikasvatuksen parissa toimivan kansalaisjärjestön tai muun toimijan (seurakunnat, kunnat) kanssa tai ollut mukana kehittämässä uutta toimintatapaa,

tarjonnut oppilaille ja opiskelijoille tilaa toimia aktiivisina maailmkansalaisina ja koko koulu tai oppilaitos on osallistunut aktiivisesti.

Ehdotusten perusteella Opettajat ilman rajoja -ohjausryhmä valitsee palkinnonsaajat. Ohjausryhmään kuuluvat Opettajien ammattijärjestö OAJ, Opetushallitus, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Ulkoasianministeriö, Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, Kehys ry, Kepa, Helsingin ja Oulun yliopistot, Kirkkohallitus ja Kirkon Ulkomaanapu. Opettajat ilman rajoja -verkostoa koordinoi Kirkon Ulkomaanapu.

Vuoden 2014 Opettajat ilman rajoja globaalikasvatuspalkinnot saivat Ilpoisten koulun opettaja Heli Arosuo Turusta ja Kokkolan ruotsinkielinen lukio. Ensimmäiset globaalikasvatuspalkinnot jaettiin vuonna 2013, jolloin palkinnon saivat opettaja Hanna Niittymäki ja Vesilahden yläaste uraauurtavasta työstä globaalikasvatuksen edistämiseksi.

Lisätietoja

www.opettajatilmanrajoja.fi
Opettajat ilman rajoja -verkosto: Minna Törrönen, minna.torronen@kirkonulkomaanapu.fi tai Inka Hopsu, inka.hopsu@kirkonulkomaanapu.fi.

Uusimmat artikkelit