Vantaan koulutuskokonaisuuden ensimmäinen lähipäivä pidettiin Heurekassa keskiviikkona 19. syyskuuta. Koulutukseen osallistui yli 40 opettajaa varhaiskasvatuksen, peruskoulun, toisen asteen ja vapaan sivistystyön kohderyhmistä.
Teksti: Sonja Perkiö Kuva: Tuomas Tiainen Kepa
Aamun tunnelma kouluttajien keskuudessa oli odottava ja positiivisesti jännittynyt ennen koulutuksen alkua. Transformer 2030 -kokonaisuutta oli suunniteltu ja luotu yhdessä jo pitkään, ja nyt viimein pääsimme tapaamaan koulutuksen osallistujat.
Vantaan koulutuskokonaisuudessa ovat mukana kouluttamassa African Care ry, Eettisen kaupan puolesta ry, OKKA-säätiö, Kudelma – kokonaisvaltaisen ja kestävän systeemisen muutoksen verkosto ja Myötätunnon rakentuminen varhaiskasvatuksen arjessa -tutkimushanke.
Päivän aikana syvennyttiin kokonaisvaltaiseen ajatteluun ja kompleksisten kestävyyskysymysten hahmottamiseen Kudelman GHH (generalismi – holismi – holarkismi) -viitekehyksen avulla. Kestävän kehityksen haasteiden käsittely jatkui järjestöjen toiminnallisten harjoitusten ja globaalikasvatuksen oppimateriaalien keinoin. Katse suunnattiin tarkemmin eriarvoisuuden ja maailmankaupan teemoihin.
Transformer 2030 -koulutuksiin kuuluu tärkeänä osana opettajien vertaisoppiminen sekä omien projektitöiden suunnittelu ja toteutus omissa työyhteisöissä. Ensimmäisessä lähipäivässä keskusteltiin vertaisryhmissä ennakkotehtävän herättämistä oivalluksista ja oman opettajuuden linkittymisestä koulutuksen teemoihin.
Osallistujat oivalsivat, että kestävän kehityksen teemoissa “kaikki liittyy kaikkeen”, eli asiat ovat linkittyneitä toisiinsa. Vertaisryhmissä pohdittiin myös työyhteisön sitouttamista sekä koko koulun toimintakulttuurin muutoksen rakentamista.
Jatkon kannalta on tärkeä käsitellä sitä, miten koulutuksen anti viedään konkreettisesti omaan työyhteisöön, opetukseen ja koko koulun toimintakulttuuriin. Osallistujat alkavat nyt suunnitella omia projektitöitään ja kommentoivat oman vertaisryhmänsä projekti-ideoita. Seuraavassa lähipäivässä jatketaan ekososiaalisen sivistyksen ja myötätuntokulttuurien teemoilla ja viedään ymmärrystä eteenpäin pedagogiikan ja harjoitusten avulla.
Ensimmäisen lähipäivän tunnelmien jälkeen kouluttajat odottavat innolla osallistujien projekti-ideioita ja toista lähipäivää 23. lokakuuta.
Transformer 2030 – opettajat kestävän kehityksen muutosagentteina koulutuskokonaisuus alkaa tänä syksynä myös Kokkolassa. Vuonna 2019 kokonaisuus järjestetään Tampereella, Joensuussa ja Oulussa.
Tule sinäkin kestävän kehityksen muutosagentiksi ja ilmoittaudu mukaan koulutukseen!