Blogi

Maailman ylikulutuspäivä aikaistui kuukaudella

Teksti: Sanna Rekola

Ihmiskunta elää ensi lauantain jälkeen loppuvuoden yli luonnonvarojensa. Ihmiset ovat kuluttaneet 21. elokuuta mennessä loppuun kaikki maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat.

Ensi lauantain jälkeen elämme loppuvuoden yli varojemme, kuluttaen enemmän luonnonvaroja kuin maapallo pystyy vuodessa tuottamaan. Laskelma perustuu yhdysvaltalaisen Global Footprint Networkin mittauksiin. Ekologisen jalanjäljen suurin osio on hiilijalanjälki, joka on vuodesta 1970 kasvanut 210 prosenttia.
Global Footprint Network -tutkimuslaitos laskee vuosittain ihmiskunnan ekologisen jalanjäljen, joka kuvaa sitä miten suuri määrä maa- ja merialueita tarvitaan tuottamaan ne luonnonvarat, joita ihmiskunta tarvitsee elintasonsa ylläpitämiseen. Maailman ylikulutuspäivä, Earth Overshoot Day, on päivä, jolloin ihmiskunnan tarpeet ylittävät ekosysteemien kyvyn tuottaa luonnonvaroja, käsitellä jätteitä ja ihmisen tuottamia päästöjä.
Maailman ylikulutuspäivä on aikaistunut yli kuukaudella, sillä viime vuonna kulutus ylitti luonnonvarojen rajat 25. syyskuuta. Syynä muutokseen ovat Global Footprint Networkin tarkennetut mittaustavat ja täsmällisemmät, vuoteen 2007 ulottuvat luonnonvaratiedot: erityisesti laidunmaiden osalta tuottavuus osoittautui tutkimuksissa oletettua pienemmäksi. Jos aiempien vuosien mittaukset tehdään tänä vuonna käytössä olleilla mittareilla selviää, että ylikulutuspäivä on aikaistunut kolmella päivällä.
Maapallon kriittinen kantoraja ylitettiin noin kolme vuosikymmentä sitten.
Lue lisää:

Ympäristöministeriön verkkosivut

Uusimmat artikkelit