Etulalla mustaan pukeutunut tanssija käsi ilmassa ja taka-alalla lisää tanssijoita.
Blogi

Mahdollisuuksien torit tuovat esiin paikallisen kulttuurien kirjon

Vantaan ja Vaasan Mahdollisuuksien toreilla näkyi kaupunkien moninaisuus. Toreilla muistutettiin, että kaikilla on oikeus vaalia omaa kulttuuria.

Teksti: Anni Piiroinen Kuva: Anni Piiroinen

Kamerunilaista ruokaa, intialaista tanssia, zumbaa, räppiä ja keppihevosrataa. Vantaan ja Vaasan Mahdollisuuksien toreilla paikalliset asukkaat pääsivät esittelemään laajan kirjon erilaisia kulttuurimuotoja. Monet niistä saattoivat alun perin olla kotoisin kaukaa, mutta nykyisin ne ovat osa kaupunkien omaa kulttuuria ja sen värikästä moninaisuutta.

Vantaan Mahdollisuuksien toria järjestäneen Kaisa Rapasen mielestä erilaisten kulttuurien esiin tuominen oli erityisen tärkeää kaupungissa, jossa suuri osa asukkaista puhuu jotain muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään. 

”Tämä tapahtuma esittelee Vantaan monimuotoisuutta, mitä monet muut tapahtumat eivät tee.”

Tapahtumassa oli mukana myös paikallinen Monimaa-järjestö, joka pyrkii erilaisten aktiviteettien kautta edistämään eri maista tulevien ihmisten kohtaamista.  

”Ei olla niin, että etiopialaiset, afganistanilaiset ja somalilaiset ovat erikseen ja suomalaiset toisaalla omissa järjestöissään. Mennään yhteen ja haetaan yhteisiä nimittäjiä”, kertoi järjestön aktiivi Helena Forssell.

Forssellin mielestä tällaisen paikallisen toiminnan avulla voi oikeasti vaikuttaa asioihin.  

”Tässä toiminnassa maailma edes pikkuisen muuttuu ja menee eteenpäin. Ennen kaikkea itse opin kohtaamaan erilaisia ihmisiä, tapoja ja uskonkäsityksiä”, Forssell sanoi.

Kulttuurien moninaisuus oli pinnalla myös Vaasan Mahdollisuuksien torilla, jonka tämänvuotinen teema oli ”Kulttuuri kuuluu kaikille”.  

”Täällä ihmisillä on tilaisuus esitellä heille itselleen tärkeää kulttuuria ja jakaa se muiden kanssa”, selitti tapahtuman juontaja, kaupunginvaltuutettu Ivanka Capova.  

Kulttuurien jakamisen riemu näkyi selvästi Vaasan torilla. Capova esitti itse makedonialaisia kansanlauluja, joiden aikana toriväki kutsuttiin yhdessä tanssimaan letkana käsi kädessä. Myöhemmin paikallinen tanssinopettaja Martha Zamora villitsi yleisön joukolla zumbaamaan. Zamora julisti heti alkuun, että hän ei ollut tullut paikalle esiintymään vaan tanssimaan yhdessä.  

Ihmisillä on oikeus harjoittaa omaa kulttuuriaan, vaikka he olisivat muuttaneet toiseen maahan, muistuttivat Capova ja hänen juontajaparinsa Ramieza Al Mahdi. He ovat molemmat tulleet Suomeen alun perin pakolaisina. Mahdia turhautti työssään maahanmuuttajien kotoutumistoiminnassa kuulemansa oletus, että näiden pitää sulautua osaksi valtaväestöä assimilaation kautta ja jättää kulttuurinsa taakseen.

”Me olemme ihmisiä, emme voi poistaa kaikkea. Vaikka olen ollut täällä 20 vuotta, kulttuurini on vahvasti osa minua.”

Vaikka erilaiset kulttuurit saattavat ensi silmäyksellä vaikuttaa eksoottisilta, niiden välillä on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä. Tämän Capova oli huomannut makedonialaisen ja suomalaisen kansanmusiikin välillä.

”Päällisin puolin rytmit ovat erilaisia, mutta sieltä voi poimia hyvin paljon samankaltaisuuksia. Folkloriikassa on paljon samaa. Ei se niin eksoottisen etnistä olekaan”, hän sanoi.

Mahdollisuuksien torit jatkuvat ympäri Suomen toukokuun loppuun asti ja sen jälkeen taas elokuussa. Seuraavat torit ovat 26.5. Kajaanissa ja Kuopiossa, 29.5. Oulussa ja 4.8. Loviisassa. Lisää tietoa toreista löydät Paikkakunnat-sivulta.

Uusimmat artikkelit