Blogi

Rasisminvastainen viikko tarjoaa valmiuksia puuttua rasismiin

Tällä viikolla (21.-27.3.) vietetään rasisminvastaista viikkoa. Useat kansalaisjärjestöt tekevät rasisminvastaista työtä ja haastavat ihmisiä puuttumaan rasismiin rohkeasti.

Teksti: Sanna Rekola

Rasismi suomalaisessa yhteiskunnassa on entistä näkyvämpää. Rasististen uhkausten ja tekojen kohteeksi ovat viime vuosina joutuneet yhä useammin myös lapset.

Rasismiksi mielletään usein vain sen äärimmäisimmät ja näkyvimmät muodot, mutta rasistiset asenteet voivat ilmetä myös hyvin arkipäiväisillä tavoilla: eleinä, ilmeinä, katseina, vihjailuina, viattomilta kuulostavina vitseinä ja ryhmästä poissulkemisena.

Tällä viikolla vietetään vuotuista rasisminvastaista viikkoa. Rasisminvastainen viikko on hyvä ajankohta muistuttaa itseä ja muita rasismiin puuttumisesta. Ongelma ei poistu, ellemme ota asiaa vakavasti. Viikon aikana on mahdollisuus prepata omia valmiuksiaan rasismiin puuttumisessa erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomea. Tarjolla on keskustelutilaisuuksia, kampanjoita ja mahdollisuuksia tositilanteiden kohtaamiseen rasiminvastaisessa treenikehässä…

Jotta rasismille ja muulle syrjinnälle saadaan piste, on siihen puututtava pitkäjänteisesti ja systemaattisesti. Kansalaisjärjestöt ja viranomaiset tarjoavat paitsi tietoa ilmiöstä myös keinoja toimia yhdenvertaisen yhteiskunnan puolesta. Tässä esimerkkejä mahdollisuuksista osallistua ja vaikuttaa:

Osallistu rasisminvastaisen viikon tapahtumiin omalla paikkakunnallasi
Liity rasisminvastaisen Rasmus-verkostoon ja pysy kuulolla
Osallistu Ei rasismille -hankkeen aktiviteetteihin
Hyödynnä Maailmankoulun syrjinnän ja rasisminvastaisia vinkkejä alakouluille ja varhaiskasvatukseen
Tutustu järjestöjen mentelmävinkkeihin Globaalikasvatus.fi:ssä
Lisää ymmärrystäsi syrjinnästä Yhdenvertaisuus.fi -verkkosivustolla
Julista oma työpaikkasi, koulusi, tapahtumasi Syrjinnästä vapaaksi alueeksi

Hyvää rasisminvastaista viikkoa ja rohkeutta puuttua rasismiin!

Uusimmat artikkelit