Blogi

Rauhaa rakentamalla vihaa vastaan

Turun murhenäytelmä viime perjantaina nosti pinnalle negatiivisia tunteita: surua, ahdistusta, pelkoa ja vihaa. Tällaiset tunteet voivat tarjota rehevän kasvualustan ennakkoluuloille ja rasismille. Millaisia keinoja globaalikasvatusjärjestöt tarjoavat ennakkoluulojen purkamiseen ja rauhan rakentamiseen?

Teksti: Sanna Rekola

Monet kansalaisjärjestöt työskentelevät yhdenvertaisuuden, ihmisoikeuksien ja rauhankulttuurin edistämiseksi. Tarjolla on monenlaista tukea opettajille, kasvattajille ja kouluttajille.

Pitkäjänteinen kasvatustyö rakentaa yhteiskuntarauhaa ja resilienssiä kohdata vaikeita tilanteita. Tällöin väkivalta ei ala ruokkia väkivallan kulttuuria, vaan rohkaisee puolustamaan rauhaa ja ihmisoikeuksia.

Rauhan- ja yhdenvertaisuuskasvatuksen keinot parantavat myös yhteistoimintaa ja yhteisöllisyyttä ryhmässä. Ne auttavat arvostamaan ihmisten moninaisuutta, ratkaisemaan kiistatilanteita sovittelemalla ja vastustamaan epäoikeudenmukaisuutta.

Tässä muutamia vinkkejä:

Ei rasismille! -hanke tarjoaa keinoja puuttua arjen rasismiin. Hankkeessa on kehitetty toiminnallisia keinoja ja materiaaleja rasismin vastaiseen työhön kouluissa. Tarjolla on myös vinkkejä vihapuheen ehkäisemiseen. Hanketta koordinoi Suomen Punainen Risti.
Rauhankoulu tarjoaa koululais- ja opiskelijaryhmille suunnattuja toimintapäiviä, joissa käsitellään globaaleja kehityskysymyksiä, ihmisoikeuksia ja konfliktien ymmärtämistä draama- ja osallistavin menetelmin. Rauhankoulun taustalta löytyvät Suomen Rauhanliitto ja Rauhankasvatusinstituutti.
Ihmisoikeudet.net -sivustolle on koottu kattavasti tietoa ihmisoikeuksista ja ihmisoikeuskasvatuksesta. Opettajalle -osiosta löytyy lukuisia toiminnallisia vinkkejä ihmisoikeuskasvatukseen. Ihmisoikeudet.net on Amnestyn Suomen osaston, Ihmisoikeusliiton, Suomen YK-liiton ja Maailma.netin yhteistyöhanke. Yhteistyökumppaneina lisäksi useita suomalaisia kansalaisjärjestöjä ja opettajatyöryhmiä.
Älä oleta -opas tarjoaa keinoja puuttua syrjiviin normeihin koulussa. Opas sisältää lukuisia vinkkejä, joiden avulla koulusta voidaan tehdä yhdenvertaisempi oppimisympäristö kaikille. Oppaan ovat laatineet yhteistyössä SAKKI ry, FSS rf, Seta ja Suomen Lukiolaisten Liitto.

Lisää vinkkejä löytyy Globaalikasvatus.fi:n vinkkipankista.

Uusimmat artikkelit