Teksti: Sanna Rekola
Plan Suomi on tuottanut kansainvälisyyskasvatusmateriaaleja, joita voi tilata opetuskäyttöön. Aineistot on tehty useiden eri yhteistyötahojen kanssa ja ne on tarkoitettu erityisesti koulujen, nuorisotalojen, järjestöjen, päiväkotien ja seurakuntien työvälineiksi.
Ilmaiseksi tilattavien materiaalien (viesti 10.12.) lisäksi Planilla on runsaasti myös lainattavissa olevaa materiaalia, joita voi tiedustella Planin toimistolta: kotimaa@plan.fi
Lainattavissa olevat materiaalit:
Sinä, minä ja kaverit -valokuvanäyttely
Näyttely esittelee neljän eri valokuvaajan ottamia tuokiokuvia arkielämästä Vietnamissa, Ghanassa ja Perussa. Kansainvälisyyskasvatustyötä tukevaan näyttelyyn tutustumalla saa hyvän kuvan siitä, miten samanlaisia asioita arkeen kuuluu niin kehitysmaissa kuin Suomessa. (8-10 kuvaa ja infotaulut)
Keskiviikkona kello 10 -valokuvanäyttely
Näyttelyssä neljän eri valokuvaajan otoksia Ghanan, Intian, Sierra Leonen ja Ecuadorin lasten arjesta, johon kuuluu hyvin samanlaisia asioita kuin suomalaisten lasten elämään, maiden välisistä eroista huolimatta. Kaikilla maailman lapsilla on samankaltaisia haaveita ja pelkoja ja heitä ilahduttavat hyvin samanlaiset asiat, leikit ja kaverit. (8-10 kuvaa ja infotaulut)
Turpa Auki! – Rap-lyriikkaa -näyttely
Näyttelyssä otteita Planin keväällä 2007 järjestämään lasten ja nuorten rap-/hip hop -kilpailuun saapuneista lyriikoista. Kilpailun teemana olivat lapsen oikeudet. Näyttely täydentää Turpa Auki! -kirjaa ja kilpailun voittajien levyttämää CD-levyä – tällä kertaa erityisen visuaalisin keinoin.
Lasten todellisuutta – nuorten sarjakuvanäyttely lapsen oikeuksista
Näyttely länsiafrikkalaisten lapsityöläisten ja suomalaisten lasten ja nuorten valmistamista sarjakuvista, joiden tekemistä he opiskelivat sarjakuvatyöpajoissa. Sarjakuvat ovat osoittautuneet oivaksi apukeinoksi lasten ja nuorten kokemusten käsittelyyn. Kielinä suomi, ruotsi, englanti ja ranska. Näyttely löytyy myös internetistä.
Leikki on lapsen työtä -valokuvanäyttely
Jari Kivelän valokuvia Beninin, Ecuadorin, Vietnamin ja Sierra Leonen lapsista. Vaikuttavien valokuvien kautta katsoja pääsee kurkistamaan kehitysmaiden lasten todellisuuteen, joka kaikista epäkohdista huolimatta kätkee sisälleen myös paljon ilon hetkiä ja aivan samankaltaisia asioita kuin lasten elämä Suomessa. Kielenä suomi.
Mikä minusta tulee isona? – valokuvanäyttely
Laura Malmivaaran Dominikaanisessa tasavallassa vuonna 2003 ottamia kuvia, joiden lisäksi mukana myös suomalaisten lasten omista unelmistaan piirtämiä kuvia. Näyttely herättää ajatuksia siitä, mitä jokainen voi tahollaan tehdä lapsen oikeuksien toteutumista edistääkseen.
Muutoksen kuvat – Hiv/Aids Picture Change -kuvista koottu näyttely
Valokuvanäyttely johdattaa katsojan hiv/aidsin maailmaan. Tämä maailman laajuinen epidemia on eräs merkittävimmistä lapsen oikeuksien toteutumista estävistä tekijöistä, johon voidaan kuitenkin vaikuttaa ihmisten – erityisesti lasten ja nuorten – tieto-taitoa lisäämällä ja heidän asenteisiinsa vaikuttamalla. Kielinä suomi ja ruotsi.
Pienten sydänten taidetta – Leluterveiset Plan-kummilapsilta
Kokoelma lasten valmistamista leluista. Kehitysmaissa lasten paikka on usein raskaassa työssä, vaikka heidän tulisi saada käydä koulua, leikkiä ja kasvaa rauhassa. Lelut ja leikit ovat tärkeä osa lapsen identiteetin kehittymistä, ja näistä luonnon- ja kierrätysmateriaaleista valmistetuista leluista välittyykin sama leikkimisen ja oivaltamisen ilo, joka on lapsen elämän ydin kaikkialla maailmassa.
Vastuunkantaja -valokuvanäyttely
Näyttely tutustuttaa kehitysmaissa elävien ihmisten arkeen ja tapoihin, joilla he kantavat vastuuta itsestään ja ympäristöstään. Mielikuva köyhien maiden todellisuudesta on usein täynnä toivottomuutta, mikä on kuitenkin vain pieni osa totuutta. Yhtä lailla kehitysmaissa kuin Suomessa ihmiset uskovat parempaan tulevaisuuteen ja ovat valmiita tekemään töitä sen eteen.
Lapsen oikeuksien matkalaukku ja palapeli
Planin lapsen oikeuksien matkalaukku kiersi ympäri Suomea jakamassa tietoa lasten oikeuksista. Jokaisella kiertuepaikkakunnalla tutustuttiin matkalaukun sisältöön ja valittiin yksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen artikla, josta paikalliset lapset ja nuoret työstivät uutta materiaalia lisättäväksi laukkuun. Nyt matkalaukkunäyttely ja palapeli ovat tilattavissa kasvattajien käyttöön.
Jakten på födelsedagen / Syntympäivän metsästys -nukketeatteri syntymärekisteröinnistä
Lapsille suunnattu vauhdikas nukketeatteriesitys kertoo oikeudesta, jota ilman miljoonat kehitysmaiden lapset elävät. Elämyksellinen teatteriesitys tuo helposti itsestään selvyytenä pidetyn asian lähelle lasten omaa kokemusmaailmaa. Aikaisemmin ruotsinkielisenä toteutettu nukketeatterikiertue sai jatkoa suomenkielisenä ja kiertää vielä keväällä 2009 alakouluissa.
Lisäksi lainattavissa on runsaasti videomateriaalia suomeksi ja ruotsiksi.