Blogi

Globaalikasvattajien ”heimottamis”-seminaarin terveisiä !

Teksti: Matti Cantell

Osallistuin tällä viikolla TULEVAISUUS MEISSÄ – Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen seminaariin. Se kokosi ilahduttavan laaja-alaisesti erilaisia ”maailman laajuiseen vastuuseen kasvattajia”. Globaalikasvattajien heimo oli paikalla ja koki tiiviin ja asiapitoisen ohjelman tauoilla kohtaamisen ja jakamisen hetkiä.
Seminaari oli osa Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen -kansainvälisyyskasvatusprojektia, jonka ohjausryhmän on asettanut opetusministeriö.
Seminaari koostui tiivistä sarjasta laadukkaita alustuksia, jotka tarkastelivat mm. niitä tekijöitä ja sitä pohjaa, jolta on mahdollista kokea vastuuta globaaleista kysymyksistä. Kuinka vastuullisuuden kehien ulkolaidoilla oleville asioille riittää kiinnostusta – miten oman elämän kannalta etäisemmiltä tuntuviin globaaleihin asioihin voi suhtautua? Kun Biafran lapsi ei takavuosina motivoinut syömään lautasta tyhjäksi, tarvitaan uusia keinoja innostaa lapset ja nuoret – uudet ja vanhat.
Paikalla olleiden tahojen runsaus ilahdutti, mutta osoitti myös tärkeitä kehittämissuuntia. Osallistujajoukko edusti kattavasti kasvatusalan asiantuntemusta, mutta kansalaisjärjestöjen kannalta oleellinen viestintä- ja kehityskasvatustuki ja sitä hallinnoiva ulkoministeriö ei ollut liian näkyvästi tapahtumassa mukana. Olisikin tärkeää, että ulkoministeriö ja muut tahot liittyisivät tiiviimmin mukaan tähän tärkeään työhön kansainvälisyyskasvatuksen kehittämiseksi.
Maailmanlaajuiseen vastuuseen kasvamiseen ja kasvattamiseen liittyvät kysymykset eivät tulleet lopullisesti ratkaistuiksi tässäkään seminaarissa, vaan matka jatkuu. ”Mitäs nyt?” ja ”kuinka tästä eteenpäin” kommentit saattoi kuulla käytävillä seminaarin päätyttyä, ja sitä seuranneen vastaanoton aikana.
Seminaarin yhteydessä julkaistu ”Tulevaisuus meissä. Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen” esittelee ”Kasvaminen maailmanlaajuiseen vastuuseen” -projektin synnyttämiä ajatuksia ja oivalluksia. Tähän hankkeeseen ja globaalikasvatukseen laajemminkin liittyviä ajatuksia voi välittää hankkeen ohjausryhmälle osoitteeseen opmkirjaamo@minedu.fi

Uusimmat artikkelit