Blogi

Allekirjoita järjestövetoomus: VKK-tukea ei pidä leikata

Teksti: Sanna Rekola

Ulkoministeriön kansalaisjärjestöyksiköstä saatujen tietojen mukaan kansalaisjärjestöille suunnattuun viestintä- ja kehityskasvatustukeen suunnitellaan mittavia leikkauksia. Kepa kutsuu järjestöt allekirjoittamaan vetoomuksen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyryselle: viestintä- ja kehityskasvatustukea ei pidä leikata!

Ilmoita järjestösi mukaan vetoomukseen sähköpostitse (sanna.rekola@kepa.fi) tai puhelimitse 09-58423 271 viimeistään torstaina 2.9.2010. Vetoomus toimitetaan ministeri Paavo Väyryselle perjantaina 3.9.2010.
Vetoomus ulkoministeriölle
Me allekirjoittaneet vetoamme, ettei viestintä- ja kehityskasvatustukea leikata nykyisestä tasosta.
Hallitus päätti budjettiriihessä lisätä virallisia kehitysyhteistyön määrärahoja ensi vuodelle 108 miljoonalla eurolla. Järjestöjen viestintä- ja kehityskasvatustukeen suunnitellaan kuitenkin leikkauksia. Tukea on viime vuosina myönnetty yhteensä noin 2 miljoonaa euroa. Leikkauksen myötä tuki uhkaa laskea 1,6 miljoonaan euroon. Viestintä- ja kehityskasvatustuen leikkauksella voi olla kielteisiä vaikutuksia.
Kehitysyhteistyön kannatuspohja heikkenisi.
Taloudellisen taantuman myötä suomalaisten asenteet kehitysyhteistyötä kohtaan ovat koventuneet. Kuitenkin myös Suomen ja suomalaisten tulevaisuus riippuu monin tavoin globaaleista kehityskysymyksistä. Nyt jos koska kehityskysymyksiä koskeva tiedotus- ja kasvatustoiminta on tärkeätä. Tämä työ edellyttää jatkossakin taloudellista ja poliittista tukea ulkoministeriöltä.
Kansalaisten mahdollisuudet globaalisti vastuulliseen toimintaan ja vaikuttamiseen vähenisivät.
Ulkoministeriön Kehityspoliittisen kansalaisyhteiskuntalinjauksen luonnoksessa (2010) todetaan, että kansalaisilla on oikeus tietää globaaleista kehityskysymyksistä. Järjestöjen tekemä työ nähdään tärkeänä välineenä tämän oikeuden toteutumisessa. Hankkeiden toteuttamisessa on vuosittain mukana satoja vapaaehtoisia, ja ne koskettavat lähes kaikkia suomalaisia.
Kansainväliset suositukset karkaisivat käsistä.
YK:n kehitysohjelman UNDP:n suosituksen mukaan kehityskasvatukseen ja -viestintään tulisi ohjata 3 % ODA-määrärahoista. Vuonna 2010 kansalaisjärjestöjen viestintä- ja kehityskasvatustuki oli Suomen kehitysyhteistyömäärärahoista 0,2%. Viestintä- ja kehityskasvatustukeen kohdistuvien leikkausten jälkeen Suomi olisi yhä kauempana kansainvälisestä tavoitteesta.
Lisätietoja:

Kepa.fi: Viestintä- ja kehityskasvatustuen leikkausuhka
Järjestökoordinaattori Sanna Rekola, sanna.rekola@kepa.fi, 09 584 23 271
 

Uusimmat artikkelit