Blogi

Elämyksiä ja uusia näkökulmia Mahdollisuuksien toreilta

Kepan koordinoiman Mahdollisuuksien tori -verkoston jäsenet ovat jälleen aktivoituneet suunnittelemaan kesän värikkäitä toritapahtumia. Vuosittain noin 20 paikkakunnalle ympäri Suomen nousee Mahdollisuuksien tori paikallisten järjestöjen suunnittelemana ja toteuttamana.

Teksti: Hanna Töykkälä

Torit ovat ilmaisia koko perheen tapahtumia, joiden tarkoituksena on herättää asukkaiden kiinnostus globaaleihin kehityskysymyksiin sekä tarjota heille erilaisia vaikuttamismahdollisuuksia. Torikävijöille on luvassa iso annos kulttuuria, yhteiskunnallisia näkökulmia ja muita elämyksiä: järjestöt kertovat toiminnastaan ja teemoista joiden parissa työskentelevät sekä paikalliset esiintyjät pääsevät näyttämään taitonsa. Asiaohjelmassa on keskusteluja, haastatteluja ja puheenvuoroja. Viihteellisemmän ohjelman etsijöille on luvassa erilaisia tanssi- ja musiikkiesityksiä. Kävijät pääsevät myös itse osallistumaan erilaisiin työpajoihin. Oma tärkeä roolinsa on tietysti herkullisella ruoalla.

***

Mahdollisuuksien toreilla on vuosittain vaihtuva teema, joka on tänä vuonna nuoret ja työ. Teema on esillä monin eri tavoin. Luvassa on muun muassa keskusteluja ja muuta asiaohjelmaa, erilaisia työpajoja sekä nuorten toteuttamaa ohjelmaa. Toreille osallistuvat järjestöt esittelevät teemaa oman toimintansa näkökulmasta. Nuoret ja työ -teema mahdollistaa myös uudenlaisen yhteistyön, kun esimerkiksi nuorisojärjestöt ja ammattiliitot voivat olla mukana toreilla. Tämänvuotiset toriverkoston yhteistyökumppanit ovatkin Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK sekä Eettisen kaupan puolesta ry.

***

Mahdollisuuksien torit ovat erinomainen näyteikkuna paitsi järjestöille myös muille toimijoille kuten yrityksille ja oppilaitoksille esitellä omaa toimintaansa. Tapahtumat ovat aatteellisesti, uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia, ja toreille voivat osallistuvat kaikki, jotka haluavat edistää Mahdollisuuksien torien yhteistä tavoitetta eli globaalin oikeudenmukaisuuden puolesta toimimista. Toreja järjestetään usein yhteistyössä esimerkiksi kuntien, kirjastojen, kulttuurikeskusten tai ammattikorkeakoulujen kanssa. Opiskelijaharjoittelut eivät ole poikkeus, ja tänäkin vuonna ainakin muutamalla paikkakunnalla torijärjestelyissä on mukana esimerkiksi matkailun opiskelijoita.

***

Tänä vuonna torikauden aloitti Lahti 27. huhtikuuta ja päättää Turku 21. syyskuuta. Mahdollisuuksien toreilla pääsee vierailemaan niin Rovaniemellä, Maarianhaminassa kuin Lieksassakin. Kaikkein suurin tori nousee Maailma kylässä -festareiden järjestötelttaan Kaisaniemen puistoon 24.-25. toukokuuta. Katso oman paikkakuntasi Mahdollisuuksien torin ajankohta osoitteesta www.mahdollisuuksientori.fi. Torilla tavataan!

Uusimmat artikkelit