Blogi

ENO-verkkokoulun perustajalle tiedonjulkistuksen valtionpalkinto

Teksti: Sanna Rekola

Environment Online -verkkokoulun perustaja Mika Vanhanen vastaanotti 6. lokakuuta tiedonjulkistuksen valtionpalkinnon. Vanhasen perustama ja vetämä kestävän kehityksen kansainvälinen verkkokoulu toimii 150 maassa ja kattaa seitsemän tuhatta koulua. Oppilaita on satojatuhansia – ja verkosto leviää koko ajan. 

ENO-verkkokoulussa opiskellaan kestävää kehitystä osallistavien menetelmien välityksellä. Lokaalit ympäristöasiat liitetään globaaleihin konteksteihin.
Verkkokoulun teemoja ovat ympäristöaiheiden ja kestävän kehityksen lisäksi myös kansainvälisyys ja erilaisten kulttuurien kohtaaminen ja arvostaminen. ENO-verkkokoulun oppilaat osallistuvat muun muassa Peace Forest -verkkokirjan työstämiseen, jossa eri maiden lasten omat tarinat metsistä pääsevät esille.
Kestävän kehityksen ENO-verkkokoulu on malliesimerkki yhteisöllisyydestä oppimisessa, tiedontuottamisessa ja -jakamisessa. Koulu on saanut useita kansainvälisiä tunnustuksia ja palkintoja ja on kansainvälisesti hyvin tunnettu.
Verkkokoulun voimahahmo on suomalainen luokanopettaja Mika Vanhanen. Hän yhdisti tietoverkot ja opetuksen ja loi yhteisön, jonka avulla ympäristökasvatuksen parhaita ideoita voi levittää maailmanlaajuisesti ja samalla edistää niin kielitaidon kehittymistä kuin kasvamista maailmankansalaisuuteen.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä.  Palkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle.
Lisätietoja:

ENO-verkkokoulu
Tiedonjulkistuksen valtionpalkinnot 2011

Uusimmat artikkelit