Blogi

Festivaalikävijät toivoivat rauhaa, rakkautta ja rohkeutta

Teksti: Sanna Rekola

”Toivon, että ihmiset välittäisivät toisistaan kaikkien rajojen ylitse.” ”Toivon ettei maailmassa olisi mitään pahaa.”
Ihmiset tekivät yli 250 toivomusta paremman maailman puolesta kuluneena viikonloppuna Maailma kylässä -festivaalilla ja ripustivat ne toivomuspuuhun.

Useissa kansanperinteissä puilla uskotaan olevan henkisiä voimia toteuttaa ihmisten toiveita. Puut voivat välittää oksilleen ripustettuja toivomuksia eteenpäin hengille ja jumalille ja saada ne toteutumaan.
Festivaalikävijät tekivät viikonlopun aikana lukuisia toivomuksia, joiden toteutuminen tekisi maailmasta paremman paikan. Kepan ständillä ollut toivomuspuu houkutteli toivojiksi erityisesti lapsia ja nuoria.
Useat toivomukset liittyivät maailmanrauhaan ja rakkauteen. Eräs toivoja kirjoitti lapulle: ”Toivon, että ihmiset rakastaisivat maapalloamme.” Toinen kirjoitti, ”että me länsimaalaiset tutustuisimme alkuperäiskansojen viisauteen ja ottaisimme oppia heidän luontosuhteestaan.” Kolmas toivoi rauhaa sekä maailmaan että omaan sydämeensä.
Joukossa oli myös henkilökohtaisempia ja konkreettisempia toivomuksia: ”Olisipa mukava tehdä vapaaehtoistyötä jossain maailman kolkassa.” Nuori toivoja kirjoitti huolellisesti tekstaten: ”Toivon, että autan äitiä ja olen kiltti.” Toiveet muistuttivat osuvasti, että voimme myös itse kantaa vastuuta omilla teoillamme.
Eräs kävijä toivoi: ”Lisää mummoja!” Pohdittavaksi jää, viittaisko hän toivomukseellaan viime aikojen tunteikkaaseen keskusteluun isovanhempien käännytyksistä, köyhyyden vähentämisestä aiheutuvaan elinikien pitenemiseen vai isoäitien elämänviisauden kunnioittamiseen.
Maailma kylässä -festivaali kokosi viikonloppuna Helsingin Kaisaniemeen arviolta 70 000 ihmistä. Festivaalilla oli mahdollisuus tutustua yli 300 näytteilleasettajan tarjoamaan tietoon ja vaihtoehtoihin toimia oikeudenmukaisemman maailman puolesta.

Kuva: Raisa Suuronen

Uusimmat artikkelit