Kepan ständi Educa-messuilla vuonna 2018.
Blogi

Hae järjestöjen vinkit globaalikasvatukseen Educa-messuilta

Agenda 2030 edellyttää, että kaikki oppijat saavat kestävän kehityksen edistämiseen vaadittavat taidot vuoteen 2030 mennessä. Educa-messuilla ja Fingon koordinoimalla Kansalaisvaikuttamisen torilla pääset tutustumaan järjestöjen globaalikasvatusvinkkeihin.

Teksti: Sofia Viitala Kuva: Fingo ry

24. tammikuuta vietetään ensimmäistä kertaa YK:n kansainvälistä koulutuksen päivää. Koulutus on kaikille kuuluva ihmisoikeus ja yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista. Agenda 2030:n neljäs tavoite on taata kaikille tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä edistää elinikäistä oppimista. Koulutuksen avulla on mahdollista edistää myös muiden Agenda 2030 -tavoitteiden, kuten rauhanomaisten yhteiskuntien, saavuttamista.

Agenda 2030:n neljänteen tavoitteeseen sisältyy myös globaalien kansalaistaitojen opettaminen kaikille. Alatavoitteen 4.7 mukaan kaikille oppijoille tulee taata kestävän kehityksen edistämiseen vaadittavat tiedot ja taidot vuoteen 2030 mennessä. Näitä taitoja tarvitaan, jotta kykenemme tekemään maapallosta kaikille hyvän paikan asua nyt ja tulevaisuudessa.

Suomikin on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin, mukaan lukien alatavoitteeseen 4.7. Kestävän kehityksen edistämiseen vaadittavien taitojen pitäisi näkyä kaikkien oppilaitosten arjessa. Luokkahuoneissa tulee tuoda esiin kestäviä elintapoja, ihmisoikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa sekä maailmankansalaisuutta ja kulttuurista monimuotoisuutta.

Isojen, globaalien teemojen käsittely oppilaiden kanssa voi joskus tuntua haastavalta, mutta tukea saa esimerkiksi järjestöiltä. Kestävän kehityksen edistämiseen vaadittavien tietojen ja taitojen saavuttamisessa kannattaa hyödyntää kansalaisjärjestöjen laajaa globaalikasvatusosaamista.

Tällä viikolla järjestettävät Educa-messut tarjoavat hyvän mahdollisuuden tutustua järjestöjen vinkkeihin. Messuilta löydät Fingon koordinoiman Kansalaisvaikuttamisen torin, jolla järjestöt esittelevät työkaluja ihmisoikeuksien, moninaisuuden, kestävän kehityksen ja aktiivisen maailmankansalaisuuden edistämiseen. Tarjolla on myös monia mahdollisuuksia yhteistyöhön ja kouluttautumiseen.

Educa-messut järjestetään 25.-26.1. Helsingin Messukeskuksessa osoitteessa Messuaukio 1. Lisää tietoa löydät Kansalaisvaikuttamisen torin Facebook-tapahtumasta.

Uusimmat artikkelit