Kampanjakuva.
Blogi

Kepa: Globaalikasvatusta tarvitaan enemmän kuin koskaan

Nyt on aika toimia, jos halutaan vaikuttaa siihen, ettei ulkoministeriö jäädytä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Lue Kepan tiedote aiheesta.

Teksti: Sanna Rekola

Ulkoministeriö uhkaa jäädyttää järjestöille myöntämänsä viestintä- ja globaalikasvatustuen. Kepa muistuttaa, että ainutlaatuisen tukimuodon leikkaaminen heikentäisi suomalaisten mahdollisuuksia saada tietoa maailmanlaajuisista haasteista ja siitä, miten he voivat olla omalta osaltaan mukana ratkaisemassa niitä.

Kesäkuun alussa hallitus ilmoitti, että kehitysyhteistyömäärärahoja leikataan 300 miljoonalla eurolla. Järjestöjen tukiin suunnitellaan 30–40 prosentin leikkauksia. Kepan virkamieslähteistä saamien tietojen mukaan osana leikkauksia kaavaillaan järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatustuen jäädyttämistä.

”YK:ssa päätetään syyskuussa kaikkia maita, myös Suomea, koskevista uusista kestävän kehityksen tavoitteista. Kuten ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakkakin on korostanut, suomalaiset tarvitsevat tietoa globaaleista kehityskysymyksistä, jotta meillä kaikilla on mahdollisuus osallistua kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. Globaalikasvatus on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan”, sanoo Kepan ohjelmajohtaja Outi Hannula.

Ulkoministeriön päätös tuen jäädyttämisestä tarkoittaisi myös liikkumista vastakkaiseen suuntaan kuin ensi vuonna voimaan tuleva uusi valtakunnallinen opetussuunnitelma. Sen mukaan perus- ja lukio-opetuksessa painottuvat kestävä kehitys, globaali vastuu, aktiivinen kansalaisuus ja tiivis yhteistyö järjestöjen kanssa.

Hannula muistuttaa, että pienillä panoksilla saadaan paljon aikaan. Viestintä- ja globaalikasvatustuki on vuositasolla kaksi miljoonaa euroa. Tuen avulla järjestöt kanavoivat globaalikasvatukseen myös muuta keräämäänsä rahoitusta ja vapaaehtoistyötä. Vuonna 2014 järjestöt kouluttivat tuen avulla yli 11 000 opettajaa ja järjestivät globaaleihin kehityskysymyksiin liittyvää toimintaa yli 50 000 koululaiselle. Lisäksi noin 250 yritysten edustajaa perehdytettiin globaaliin yritysvastuuseen, ja median kautta sadoilletuhansille suomalaisille on välitetty tietoa kehitysyhteistyöstä sekä kansainvälisistä kehityskysymyksistä.

”Jos tämä ainutlaatuinen tukimuoto leikataan järjestöiltä, häviää suuri määrä ruohonjuuritason toimintaa, jota on tehty ympäri Suomea niin esikouluissa ja kouluissa kuin yrityksissä ja mediassakin. Tuki on myös monien pienten järjestöjen tärkein rahoituskanava, ja sen jäädyttäminen merkitsee kuoliniskua niiden toiminnalle”, Hannula toteaa.

Globaaliasioista kiinnostuneiden kansalaisjärjestöjen kattojärjestönä Kepa vetoaa ministeri Toivakkaan ja ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston osastopäällikkö Pekka Puustiseen tuen säilyttämisen puolesta.

”Kepa on halukas osallistumaan keskusteluun ja etsimään ratkaisuja, joilla järjestöjen tehokasta ja tuloksellista globaalikasvatusta voidaan edelleen tukea ja jatkaa”, Hannula sanoo.

Kehitysyhteistyöjärjestöt ovat kuluneen viikon ajan vedonneet laajalla rintamalla päättäjiin, jotta kehitysyhteisleikkauksia arvioitaisiin uudelleen. Viime viikolla kehitysyhteistyöjärjestöt vetosivat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakkaan sekä hallituspuolueiden puheenjohtajiin ja tänään 221 järjestöä lähetti avoimen kirjeen kansanedustajille.

Lisätietoja

Outi Hannula, ohjelmajohtaja, Kepa, 050 317 6720
Sanna Rekola, järjestökoordinaattori, Kepa, 050 317 6697

Uusimmat artikkelit