Blogi

Loputonta oppimista: kokemuksia vapaaehtoistyöstä ja elämästä sen jälkeen

Maailmalle vapaaehtoistöihin lähtevien motiivit ovat tyypillisesti kaksijakoisia. Toisaalta motiivina on halu tehdä jotain konkreettista oikeudenmukaisemman maailman puolesta, toisaalta uusien kokemusten ja seikkailujen kaipuu ajaa maailmalle.

Teksti: Sara Mäkäräinen

Lähdin Etvo-vapaaehtoiseksi sambialaiseen naisjärjestöön kevää lä 2013. Puolen vuoden ajan tein koulutustani vastaavia töitä kehitysyhteistyöhankkeessa, joka keskittyi maaseudun naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksiin.

Halu auttaa ja halu oppia uutta. Usein motiivit nähdään erillisinä, mutta todellisuudessa ne kietoutuvat hyvin tiukasti yhteen. Itse oppimalla on mahdollista auttaa muita – muita auttamalla oppii jatkuvasti uutta. Etvo-kokemus ei myöskään rajoitu ainoastaan ulkomailla vietettyyn aikaan, vaan on pikemminkin sysäys kohti jatkuvaa oppimisen ja tekemisen prosessia, jossa oikeudenmukaisempaa maailmaa rakennetaan.

Pääsin hyödyntämään osaamistani Sambiassa oppien samalla valtavasti uutta ihmisoikeuksista, naisten asemasta, eriarvoisuuden syistä sekä köyhyyden rakenteista. Yksi olennaisimmista asioista on kuitenkin ollut ymmärtää, miten suuri merkitys etvo-kokemuksella on ollut paluun jälkeisessä elämässä.

Sambiassa opitut ja koetut asiat ovat läsnä jokaisessa ajattelun mutkassa, asenteessa, arvossa ja mielipiteessä. Hyödynnän opittua sekä kehitysyhteistyöhön liittyvässä vapaaehtoistyössä täällä Suomessa että esimerkiksi työnhaussa, yliopiston opinnäytetyön kysymyksenasetteluissa tai uutisia aamulla lukiessani. Vapaaehtoisaika ei muuttanut maailmankatsomustani radikaalisti, mutta pystyn kattavammin perustelemaan itselleni ne arvot, joihin uskoin jo ennen lähtöä.

Oikeudenmukaisempi maailma ei synny ainoastaan muuttamalla tai kehittämällä ”sitä toista”. On syytä tarkastella myös omaa maailmankuvaa sekä sitä, minkälaisia asioita ja rakenteita toiminnallaan ylläpitää – yksilön ja yhteiskunnan mittakaavassa. Parempaa maailmaa rakennetaan vahvistamalla globaalia ymmärrystä, oppimista, joka suuntaan polveilevaa vuorovaikutusta sekä jaettuja tavoitteita. Etvo-vapaaehtoisena pääsee helposti osaksi tätä globaalin kehityksen vyyhtiä.

Suosittelen jokaiselle lämpimästi omien totuttujen ajatusrakennelmien kyseenalaistamista vieraassa ympäristössä ja kulttuurissa sekä kokemuksen tuomista takaisin Suomeen.

Kiinnostuitko vapaaehtoistyöstä? Hae Etvoksi vuodelle 2015 1.9. mennessä: www.etvo.fi/hakuohjeet

Tutustu moniin maailmalle lähtemisen mahdollisuuksiin kansainvälisen vapaaehtoistyön infoillassa Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä 26.8. klo 18-20.

Lisätietoa: www.kepa.fi/tapahtumakalenteri/14847 tai www.facebook.com/events/229840440543662

Uusimmat artikkelit