Blogi

Maailman ylikulutuspäivää vietettiin tänä vuonna syyskuussa

Teksti: Sanna Rekola

Keskiviikosta 28.9.2011 alkaen ihmiskunta elää loppuvuoden yli varojensa, kuluttaen luonnonvaroja ja päästäen ilmakehään hiilidioksidia enemmän kuin maapallo pystyy vuodessa tuottamaan ja sitomaan.

Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen vuosittain laskema ekologinen jalanjälki kuvaa sitä, miten suuri määrä maa- ja merialueita tarvitaan tuottamaan luonnonvarat, joita ihmiskunta tarvitsee elintasonsa ylläpitämiseen ja kasvihuonekaasupäästöjen sitomiseen.
Maailman ylikulutuspäivänä (Earth Overshoot Day) ihmiskunnan tarpeet ylittävät ekosysteemien kyvyn tuottaa luonnonvaroja, käsitellä jätteitä ja ihmisen tuottamia päästöjä. Loppuvuosi eletään niin sanotusti velaksi. Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti nykyisen elintason ylläpitämiseen tarvittaisiin 1,35 maapalloa.
Viime vuonna ylikulutuspäivä osui elokuun loppupuolelle. Muutos ei kuitenkaan kerro suunnasta kohti kestävämpää luonnonvarojen käyttöä, vaan tarkentuneista tutkimusmenetelmistä. Keskimäärin ylikulutuspäivä on aikaistunut kolmella vuorokaudella vuosittain.
Lisätietoa:

Global Footprint Network

Uusimmat artikkelit