Blogi

makeITfair: kännykät ja läppärit Reiluiksi

Teksti: Sanna Rekola

makeITfair on useiden eurooppalaisten järjestöjen yhteinen kampanja, jonka tavoitteena on tiedottaa kulutuselektroniikan valmistamiseen liittyvistä ongelmista ja vaatia valmistajilta vastuullisuutta.

Kulutuselektroniikan valmistamiseen liittyy useita ongelmia niin työolojen, ihmisoikeuksien kuin ympäristövaikutustenkin näkökulmasta. Kulutuselektroniikan, kuten kännyköiden, läppäreiden ja mp3-soittimien, valmistamiseen tarvitaan useita metalleja joita louhitaan vaarallisissa oloissa, usein lapsityövoimaa käyttäen. Kongon demokraattisessa tasavallassa osa kaivannaisista myös kiihdyttää veristä konfliktia, sillä monet maan kaivoksista ovat aseellisten ryhmien hallussa.
Laitteita valmistetaan kurjissa työoloissa esimerkiksi Kiinassa, missä 12-tuntiset työvuorot ja kuuden päivän työviikot ovat monen ihmisen arkea. Työ- ja ihmisoikeuksia rikotaan tehtaissa yhä räikeästi. Minimipalkasta on tullut useassa tapauksessa peruspalkka ja sillä on vaikea tulla toimeen.
Kulutuselektroniikan tuotannossa käytettävät myrkylliset materiaalit koettelevat työntekijöiden terveyttä ja kuormittavat ympäristöä. Laitteissa käytettävien mineraalien louhinnalla on myös paikoittain katastrofaalinen vaikutus ympäristöön. Laitteiden kierrätys, uusiokäyttö ja kestävyys eivät ole saaneet osakseen tarpeeksi huomiota.
Kampanja tarkastelee kulutuselektroniikan koko elinkaarta: vuonna 2007 metallien kaivuuta, 2008 tehtaiden työoloja, ja 2009 e-jätteen reittejä. Yhdessä on mahdollista vaikuttaa monikansallisiin yhtiöihin: elektroniikan käyttäjien on vaadittava yrityksiä parantamaan työläisten oloja koko alihankintaketjussaan, sekä kantamaan vastuunsa kulutuselektroniikan ympäristövaikutuksista.

Lisätietoja löytyy osoitteesta: www.makeitfair.fi/

 

Uusimmat artikkelit