Blogi

Mikä nuoria kiinnostaa?

Nuoret ovat monen järjestön globaalikasvatustoiminnan kohderyhmä. Millaista tietoa nuoret kaipaavat globaaleista kysymyksistä? Miten sitä pitäisi heille tarjota?

Teksti: Daniella Eltvik

Kun kysyt keneltä tahansa viisitoistavuotiaalta, ”mitä on globaali hyvinvointi?” vastaus on luultavasti ”häh?”

Tämän tyyppiset vastaukset perustuvat siihen, ettei meille ole opetettu näitä asioita ja termejä. Uutisissa ja mediassa keskustellaan koko ajan ilmastonmuutoksesta ja sodista. Juuri tälläkin hetkellä Syyriassa ja Kongossa ikäiseni lapset kärsivät.

Pohdin usein, miten minä voisin auttaa näitä nuoria? Tämä näkökulma ei tule esille mediassa yleensä. Meitä kehotetaan usein syömään tuotteita, jotka ovat Reiluja tai joilla on luomumerkki. Mutta miten laajasti voin todella vaikuttaa maailmaan syömällä?

Ajattelin ottaa asioista selvää. Niinpä keräsin eri järjestöjen materiaaleja tutustuakseni niihin. Ne joissa oli väriä tai kuvia herättivät ensimmäisenä kiinnostukseni.

WWF:n Pallon Paras Ruoka -korttipeli nappasi minut heti mukaansa. Sain koko perheen mukaan pelaamaan. Peli pisti niin nuoret kuin vanhemmatkin miettimään, mitä pistämme suuhumme joka päivä. Pidin pelistä paljon ja voisin kuvitella pelaavani sitä koulussa esim. kotitalouden tai terveystiedon tunnilla. Tässäkään pelissä ei kuitenkaan ollut mielestäni riittävää selitystä sille, miten valinnat todella vaikuttavat.

Löysin myös kiinnostavia opetusmateriaaleja ja erilaisia lehtiä, jotka käsittelivät globaaleja kysymyksiä. Näissä kaikissa oli käytetty monipuolisesti kuvia, jotka saivat pohtimaan asioita.

Kuvat pystyvät kertomaan enemmän kuin tuhat sanaa. Ne ovat myös hyvä keino levittää tärkeää tietoa nuorille, sillä lähes jokaisella on käytössään Instagram, We Heart It tai jokin muu kuvien levityspalvelu. Näissä olisi kiinnostavaa nähdä enemmän järjestöjen viestejä. Eihän meitä oikeasti kiinnosta mikään artikkelien luku hei!

* * *

Kirjoittaja Daniella Eltvik (15) tutustui viikon ajan työelämään Kepassa loppuvuodesta 2014. Osana TET-jaksoaan hän pohti, millainen globaalikasvatus kiinnostaa nuoria.

Uusimmat artikkelit