Blogi

Minne vapaaehtoisuus on menossa?

Teksti: Anna-Maija Sorjanen

Jyväskylässä järjestetetään kansalaisyhteiskunnan valtakunnalliset
tutkimus- ja kehittämispäivtä 5.-6.2.2009. ”Vapaaehtoistoiminnan muutos – haasteet ja mahdollisuudet” -työryhmään etsitään mukaan erityisesti vapaaehtoisuutta ja kehitysyhteistyötä sekä kansainvälisyyskasvatusta pohtivia esityksiä niin tutkijoilta kuin käytännön toimijoiltakin.

Työryhmällä on kaksi teemaa. ”Kulttuuriset muutoshaasteet vapaaehtoistoiminnassa”- teeman alla pohditaan mm. seuraavia kysymyksiä: Miten vapaaehtoistoimintaan sitoutumisen muuttuminen heijastuu toimintaan ja kehittämiseen? Millaiset vapaaehtoistoiminnan tukirakenteet tarvitaan? Mitä haasteita ja mahdollisuuksia sisältyy vapaaehtoistoiminnan organisoimisen ja yleisen toimintakulttuurin ammatillistumiseen? Onko vapaaehtoistoiminta monikulttuuristumassa? Kuinka vapaaehtoisorganisaatiot ennakoivat muuttuvia tarpeita?

Toinen teema kulkee otsikolla ”Rajapinnat vapaaehtoistoiminnassa”, johon liittyvät kysymykset: Missä kulkevat vapaaehtoistoiminnan ja ammattityön rajapinnat? Mikä kuuluu hyvinvointiyhteiskunnalle ja mitä voidaan tehdä vapaaehtoistoimintana? Mitä hyötyä olisi vapaaehtoissektorin ja yrityssektorin yhteistyöstä ja yhteisestä kehittämisestä? Mitä on vapaaehtoistoiminta kansainvälisessä viitekehyksessä ja millaisia haasteita siihen sisältyy?

Työryhmä toivottaa tervetulleeksi kaikenlaisia vapaaehtoistoiminnan muutosta käsitteleviä esityksiä. Mukaan toivotaan niin tutkijoiden analyyseja kuin käytännön toimijoiden pohdintojakin siitä, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia erilaiset toimintakulttuurit, rajapinnat ja kansainväliset kontekstit vapaaehtoistoiminnalle luovat. Lähetä työryhmän koordinaattoreille lyhyt kuvaus (max 200 sanaa) esityksestäsi/aiheestasi viimeistään perjantaina 5.12.2008.

Lisätietoja seminaarista ja työryhmästä Jyväskylän yliopiston verkkosivuilta.

Uusimmat artikkelit