Blogi

Perjantaina 20.11. juhlitaan lapsen oikeuksia

Teksti: Sanna Rekola

Perjantaina 20.11.2009 juhlitaan lapsen oikeuksia, kun YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää 20 vuotta. Eri puolilla Suomea järjestetään tapahtumia lapsen oikeuksiin liittyen. Juhli lapsen oikeuksien päivää myös omassa yhteisössäsi! Kansalaisjärjestöt tarjoavat monenlaisia materiaaleja ja menetelmiä lapsen oikeuksien esille tuomiseksi.

Tapahtumia ja tempauksia eri puolilla Suomea
Lapsen oikeuksia juhlitaan perjantaina 20.11. kouluissa, kerhoissa, kodeissa ja kaduilla. Juhlapäivän tapahtumiin voi tutustua esimerkiksi opetusministeriön lapsen oikeuksien juhlavuosi -sivustolla. Myös lapsen oikeuksien puolesta toimivat järjestöt järjestävät ohjelmaa eri puolilla Suomea.
Lapsen oikeuksien sopimus on eniten ratifioitu ihmisoikeussopimus. Tästä huolimatta lapsen oikeudet eivät aina toteudu. Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsella on oikeus ilmaista mielipiteensä häntä koskevissa asioissa. Tämä edellyttää aikuisilta aktiivista kuulemista ja lasten osallistamista. Aikuisten velvollisuus on edistää lapsen oikeuksien toteutumista kaikkialla maailmassa.
Järjestöiltä materiaaleja ja menetelmiä lapsen oikeuksien käsittelyyn
Lapsen oikeuksien päivänä kuka tahansa voi tempaista lapsen oikeuksien puolesta. Järjestöt tarjoavat monenlaisia toiminnallisia vinkkejä lapsen oikeuksien käsittelyyn.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton toiminnallisia vinkkejä
Unicefin oppimateriaaleja ja esitteitä lasten oikeuksista
Taksvärkin materiaaleja kouluihin lasten oikeuksien päiväksi
Suomen YK-liiton toimintavinkkejä lapsen oikeuksien päivään
Järjestöjen yhteisen Mulla on oikeuksia -kampanjan verkkoaineisto Habbossa
Materiaalja kootusti myös OPM:n juhlavuosisivustolla
Kansainvalisyyskasvatus.net -sivuston vinkit lasten oikeuksien käsittelemiseksi

Uusimmat artikkelit