Blogi

Planilta KVK-materiaaleja opetuskäyttöön

Teksti: Sanna Rekola

Plan Suomi on tuottanut kansainvälisyyskasvatusmateriaaleja, joita voi tilata opetuskäyttöön. Aineistot on tehty useiden eri yhteistyötahojen kanssa ja ne on tarkoitettu erityisesti koulujen, nuorisotalojen, järjestöjen, päiväkotien ja seurakuntien työvälineiksi.

Materiaalit ovat maksuttomia ja niitä voi tilata postitusmaksun hinnalla Planin toimistolta: kotimaa@plan.fi.

Julkaisut

Animoidut artiklat – animaatioita ja tehtäviä lapsen oikeuksista -materiaalipaketti, 2007, 2. painos 2008. Konkreettisia välineitä lapsen oikeuksien käsittelemiseen (kertomuksia, taustatietoa teemoista, harjoituksia ja lasten itse tekemistä animaatioista koostuva DVD). Tarkoitettu 6 – 12-vuotiaille lapsille ja heidän parissaan työskenteleville aikuisille.

Me, media ja maailma – Opas mediaosaamiseen, 2007. Asiantuntijoiden artikkeleita, joissa mediakasvatusta tarkastellaan sekä lastensuojelun että medialukutaidon näkökulmasta. Mukana myös moniin eri oppiaineisiin soveltuva tehtäväpaketti. Tarkoitettu pääasiassa yläkoulu- ja lukioikäisten parissa työskenteleville.

Break the Silence! Toolkit for hiv and aids work with youth / Bryt tystnaden! Verktyg för att arbeta med hiv och aids bland ungdomar, 2007, ruotsinkielinen painos loppu. Työkalu hivin/aidsin käsittelyyn nuorten ja nuorten aikuisten kanssa. Esittelee tapoja hyödyntää mm. draamaa ja sarjakuvia tämän haastavan aiheen parissa. Kirjassa paljon taustatietoa ja harjoituksia ja lisäksi runsas DVD, jonka aineisto on koottu samannimisestä projektista vuonna 2006.

Nuoret, media ja kehitysmaat -tutkimus, 2006, painos loppu. Syksyllä 2006 valmistunut Planin, Jyväskylän yliopiston ja ulkoasiainministeriön teettämä ajatuksia herättävä tutkimus.Tutkimus on luettavissa sähköisessä muodossa Planin verkkosivulla.

Turpa Auki! – Rap-lyriikkaa -kirja, 2007. Plan haastoi keväällä 2007 lapset ja nuoret räppäämään omista oikeuksistaan. Kilpailun satona syntyi kymmeniä koskettavia kappaleita, joiden parhaimmistosta koottiin vaikuttava WSOY:n kustantama Turpa Auki -kirja. Kirjan mukana myös kilpailun voittajien levyttämä CD-levy. CD toimii mainiona johdantona lapsen oikeuksien käsittelyyn myös sellaisenaan.

Turpa Auki -kirja ja CD ovat tilattavissa PlanShopista sekä kirjakaupoista hintaan 25 €.

Nouse ja liiku -single ja musiikkivideo, 2008. Suomalaisten ja senegalilaisten nuorten Helsingissä levyttämä yhteinen single on jatkoa Planin Turpa auki -hankkeelle. Levyllä esiintyvät sekä suomalaisen kilpailun voittajat että Senegalin vastaavassa kilpailussa menestyneet nuoret. Esiintyjät halusivat omistaa kappaleensa Afrikan lapsisotilaille, mutta se kertoo myös suomalaisten nuorten elämästä ja toiveista. Mukana kappaleen musiikkivideo, joka löytyy levyltä suomeksi, englanniksi ja ranskaksi ja kolmella eri formaatilla tallennettuna.

Pelit

Ota Oikeus -pelikortit. ”Ota Oikeus” on Planin ja MLL:n nuorten ideoima kaikenikäisille soveltuva korttipeli, jonka tarkoituksena on tutustuttaa YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Saatavana myös ruotsinkielisenä (Ta Din Rätt) ja englanninkielisenä (Take Your Rights).

Muistipeli-kortit. ”Muistiepeli” on pääasiassa 6 – 10 -vuotiaille lapsille suunnattu muistipeli, jossa lapsen oikeuksien peruskysymykset tulevat elävästi esille kuvien ja lorujen kautta. Pelissä mukana kahdet eri peliohjeet. Saatavana myös ruotsinkielisenä (Minnesskoj).

Uusimmat artikkelit