Opettajat keskustelevat koulutustilaisuudessa istuessaan pöydän ympärillä.
Blogi

Tulevaisuus tehdään yhdessä – Transformer 2030 opettajien ja varhaiskasvattajien täydennyskoulutushanke alkaa

Transformer 2030 – Tulevaisuuden tekijät -hanke tarjoaa menetelmiä tuoda tulevaisuusajattelua ja -lukutaitoa osaksi kasvatusta ja koulutusta. Tule mukaan!

Teksti: Charlotta Holmström

Miltä kuulostaa maailma, jossa eriarvoisuutta ei olisi ja jossa ilmaston lämpeneminen olisi pysäytetty? Vai onko helpompi kuvitella tulevaisuus, jossa naisten oikeuksista taistellaan yhä samalla kun luonnon monimuotoisuus kapenee entisestään?

Jos vastasit kyllä jälkimmäiseen kysymykseen, suosittelen lämpimästi seuraamaan Transformer 2030 – Tulevaisuuden tekijät hankkeen matkaa. Hanke on Opetushallituksen rahoittama täydennyskoulutushanke varhaiskasvattajille ja opettajille kestävän tulevaisuuden teemoista. Hanke käynnistyy pian ensimmäisellä koulutuskokonaisuudella, ja koulutuksia järjestetään puolentoista vuoden aikana kuudella paikkakunnalla ympäri Suomea.

Mistä Tulevaisuuden tekijät -hankkeessa sitten oikein on kysymys?

Idea uuteen hankkeeseen syntyi jo edellisessä hankkeessa toteutettujen upeiden projektitöiden kautta. Joensuussa koulun 6.luokkalaiset rakensivat kestävän tulevaisuuden mukaisen Tulevaisuuden kylän, jossa ulkona oli puhdasta ja talojen katoilla aurinkopaneeleja. Tulevaisuuden kylässä ei ollut ydinaseita ja kaikilla oli pienet verot sekä paljon rahaa. Lisäksi kulutusta oli vähennetty ja kylästä löytyi turvallisia suojia kodittomille.

Tulevaisuuden kylän kaltaisten toivottujen ja kestävämpien tulevaisuuksien hahmottaminen on merkityksellinen työkalu muutoksen käynnistämiseksi. Demos Helsingin julkaiseman Puoliksi tehty -raportin mukaan erityisesti nuorten tulevaisuudenkuvat voivat olla lannistavia, minkä seurauksena kestävämmän tulevaisuuden tavoittelu voi tuntua liian vaikealta. Parempaan huomiseen uskominen on kuitenkin merkityksellinen taustatekijä tämän päivän toimintamme määrääjänä. Jos emme pysty edes kuvittelemaan parempaa tulevaisuutta, miksi toimisimme tänään sen saavuttamiseksi?

Tarvitsemme siis kykyä kuvitella vaihtoehtoisia ja kestävämpiä tulevaisuuksia, eli konkreetteja utopioita. Näitä taitoja harjoitellaan yhdessä kansalaisjärjestöjen globaalikasvatuksen asiantuntijakouluttajien sekä kestävän kehityksen, transformatiivisen oppimisen sekä tulevaisuusajattelun asiantuntijoiden kanssa Tulevaisuuden tekijät -koulutuksissa.

Lue lisää hankkeesta ja hyppää mukaan muutoksen matkaan!

Lisätietoja:

globaalikasvatus.fi/transformer2030
Charlotta Holmström, charlotta.holmstrom@fingo.fi

Hanketta koordinoi Fingo ja se on Opetushallituksen rahoittama.

Uusimmat artikkelit