Blogi

Uhanalaiset linnut laulavat lasten suulla 21.9. Kampissa

Teksti: Sanna Rekola

Uhanalaiset linnut laulavat lasten suulla kansainvälisenä puupeltojen vastaisena päivänä 21.9.2009. BirdLife Internationalin toukokuussa julkaiseman arvion mukaan uhanalaisia lintulajeja on nyt 1227, joka on 12 % maailman lintulajeista ja enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Merkittävimmät syyt lintujen vähenemiseen ovat laajeneva tehomaatalous, teollinen kalastus, vieraslajien leviäminen, metsien hakkuut ja luonnonmetsien korvaaminen puuplantaaseilla.
Suomessa osallistutaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kansainvälisen puupeltojen vastaisen päivän viettoon maanantaina 21.9. Maailman sademetsäliike lanseerasi päivän vuonna 2004. Sen viettoon voi osallistua kokemalla videotaidetta Helsingissä Kampin Narinkkatorilla klo 12-19.
Narinkkatorilla voi kokea taiteilija Milja Viidan videoinstallaation ”Linnunlaulun kotiinpaluu”. Installaatiossa suomalaiset ja kenialaiset lapset antavat katoamassa oleville metsälinnuille äänen. Lasten taidonnäyte lintujen jäljittelemisessä on samalla tulevien sukupolvien koskettava kannanotto metsien monimuotoisuuden säilyttämiseksi.
Teos saa kokijansa pohtimaan elämäntapamme vaikutuksia sekä Suomen että kehitysmaiden metsille ja niistä riippuvaisille yhteisöille.
Linnunlaulun Kotiinpaluu -teosta esitetään seuraavan kerran tiedekeskus Heurekassa Vantaalla 17-18.10.2009 klo 12-17. Teos on esillä Heurekan maksuttomalla alueella.
Kansainvälisen puupeltojen vastaisen päivän Suomessa järjestävät: Siemenpuu-säätiö yhteistyössä BirdLife Suomen ja MUU ry:n kanssa. Taustalla vaikuttaa World Rainforest Movement (WRM).

Uusimmat artikkelit