Blogi

Ulkoministeriön globaalikasvatustukea ei myönnetä ensi vuodelle

Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön kohdistettavat rajut leikkaukset vaikuttavat järjestöjen kehitysyhteistyöhön ja globaalikasvatukseen. Rahoitusta uusille hankkeille ei myönnetä, vaikka mielipidemittauksessa suomalaiset pitävät työtä tärkeänä.

Teksti: Sanna Rekola

Ulkominiteriö tiedotti 30.6. pitämässään tiedotustilaisuudessa, että sen tukimuodot pienille ja keskisuurille järjestöille pannaan toistaiseksi jäähylle. Uusille kehitysyhteistyöhankkeille ei myönnetä rahoitusta eikä viestintä- ja globaalikasvatustuen (VGK) hakua järjestetä tänä syksynä.

Nyt käynnissä oleviin kehitysyhteistyö- ja VGK-hankkeisiin leikkaukset eivät sentään ulotu. Ministeriön mukaan seuraavat hakukierrokset pyritään järjestämään vuonna 2016, mutta uudistetuin kriteerein.

Leikkaukset liittyvät hallituksen aikeisiin leikata rajusti kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyömäärärahoja. Leikkaukset vaikuttavat merkittävästi järjestöjen työhön: monet pienet ja keskisuuret toimijat jäävät kokonaan vaille rahoitusta. Ohjelmatukea saavien järjestöjen rahoitusta leikataan 38 prosenttia.

Hallituksen leikkaukset ovat monin tavoin ristiriitaisia sen omiin kehitysyhteistyötavoitteisiin nähden. Kansalaisten halutaan osallistuvan ja olevan ylpeitä Suomen tekemästä kehitysyhteistyöstä, mutta samaan aikaan erityisesti pienet ja keskisuuret järjestöt ajetaan kurimukseen. Tuloksia on vaikea saavuttaa, jos suunnitelmat täytyy ajaa alas kohtuuttoman nopealla aikataululla. Kehitysyhteistyöstä ja sen tuloksista tiedottaminen ei onnistu, ellei rahoitusta ole tarjolla.

Leikkaukset ovat ristiriidassa myös ulkoministeriön tuoreen mielipidemittauksen kanssa: sen mukaan suomalaiset pitävät kehitysyhteistyötä entistä tärkeämpänä. Sen mukaan enemmistö suomalaisista haluaisi myös pitää määrärahat ennallaan.

Rummutetaan siis yhdessä järjestöjen työn tulevaisuuden puolesta. Järjestöjen vetoomuksessa kehitysyhteistyömäärärahojen pelastamiseksi on jo yli 10 000 allekirjoitusta. Peliä ei vielä ole menetetty!

Lue lisää

Pelastetaan kehitysyhteistyö -verkkovetoomus
Kepa.fi: Kehitysjärjestöt: Leikkauksilla tuhoisat vaikutukset koko toimialalle
Kepa.fi: Pieniltä on helpoin leikata
Formin.fi: Kehitysyhteistyötä pidetään entistä tärkeämpänä – erityinen painoarvo humanitaariselle avulle
Formin.fi: Muutoksia kansalaisjärjestöjen tukiin ensi vuodesta alkaen

Uusimmat artikkelit