Blogi

Ulkopuolisilta pääsy kielletty -näyttely Helsingissä

Teksti: Sanna Rekola

Ulkopuolisilta pääsy kielletty! -julistenäyttely kertoo kansainvälisestä muuttoliikkeestä ja pakolaisten arjesta Helsingin rautatieaseman länsisiivessä ja postihallissa 24.5.–8.6.2010.

Pakolaisten ja siirtolaisten elämän pysähtyminen ja liike ovat teemoina Helsingin rautatieasemalle nousevassa näyttelyssä.
Näyttelyssä on esillä Le Monde diplomatique -lehden pääkartografina tunnetun Philippe Rekacewiczin karttoja kansainvälisestä muuttoliikkeestä sekä muun muassa Vuoden nuoreksi lehtikuvaajaksi 2010 valitun Mikko Takkusen kuvia pakolaisten elämästä Sierra Leonessa.
Kuvien rinnalla kulkee informatiivisia tekstejä muuttoliikkeestä ja maahanmuuttopolitiikasta sekä siirtolaisten, pakolaisten ja paluumuuttajien tarinoita. Näyttelyn kartat ovat puuväripiirroksia. Niiden luonnoksenomaisuus kuvastaa rajojen luonnetta, joka on horjuva ja ristiriitainen.
Valokuvat Suomen Pakolaisavun kohdemaista Sierra Leonessa, Liberiassa ja Ugandassa puolestaan kertovat pakolaisten ja paluumuuttajien arjesta ja keinoista tuon arjen parantamiseen.
Maailman pakolaisista 80 prosenttia asuu kehitysmaissa ja myös suurimmat siirtolaisten liikkeet ovat paikallisia. Osa siirtolaisista ja pakolaisista yrittää etsiä parempaa elämää myös kehitysmaiden ulkopuolelta. Rajat ylittävä paremman elämän tavoittelu Euroopan suljetut rajat koituvat vuosittain tuhansien ihmisten kohtaloksi.
Näyttelyn järjestävät Into Kustannus ja Suomen Pakolaisapu, ja se liittyy 29.–30.5. järjestettävään Maailma kylässä – festivaaliin.
Vapaa pääsy.
Lisätietoja:

Mika Rönkkö / Into, 050-4362170, mika.ronkko@mondediplo.fi
Anna-Stiina Lundvqist / Pakolaisapu, 040-5600772, anna-stiina.lundqvist@pakolaisapu.fi

 

Uusimmat artikkelit