Blogi

Videoblogi: Miten järjestöt voivat tukea opettajaa?

Teksti: Sanna Rekola

Globaalikasvatusta tekevät järjestöt tarjoavat opettajalle monenlaista tukea. Järjestöjen työtä tehtiin tutuksi
tuleville opettajille Helsingin yliopistolla järjestetyssä Maailma koulussa -seminaarissa 8.12.2011.
Katso video seminaarin tunnelmista ja kuule, miten järjestöt voivat tukea opettajaa globaalikasvatuksessa.

Jo kolmatta kertaa järjestöjen ja Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen yhteistyönä järjestetty seminaari
keräsi tänäkin vuonna lähes 150 osallistujaa.
Aamupäivän luennolla pohdittiin, miten käsitellä globaaleja kriisejä ja katastrofeja lasten ja nuorten kanssa. Kriisit ja katastrofit tulevat esille mediassa, eikä lapsikaan voi välttyä saamasta tietoa niistä. Uutiskuvat saattavat usein pelottaa, ja lapsi voi samaistua niissä näkemiinsä uhreihin.
”Kuten aikuisilla myös lapsilla on tarve pohtia pelottavia asioita ja lapsen puheelle on annettava tilaa. Aikuisen on välitettävä luottamusta siihen, että häntä voi lähestyä vaikeissa asioissa”, muistutti seminaarissa puhunut psykologi Kirsti Palonen Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:stä.
Luennolle osallistuneet opiskelijat olivat samaa mieltä: 90 prosenttia heistä koki, että on tärkeää puhua kriiseistä ja katastrofeista lasten kanssa – erityisesti silloin, kun lapsi itse nostaa asioita esille. Kriisien käsitteleminen koulussa on tärkeää myös siksi, että globaalit tapahtumat kytkeytyvät usein lähellä oleviin asioihin. Keskustelu auttaa esimerkiksi ymmärtämään pakolaisuuden syitä.
”On myös tärkeää tarjota lapsille kanava tehdä jotakin asian hyväksi. Pienikin ele tuo lohtua”, muistutti Kirsti Palonen.
Ihmisoikeudet.netin koulutuskoordinaattori Johanna Lampinen ja Rauhankasvatusinstituutin pääsihteeri Johanna Laaja peräänkuuluttivat puheenvuorossaan toivon pedagogiikkaa. Järjestöt tarjoavat vaikuttamisen mahdollisuuksia ja välineitä vaikeiden asioiden käsittelyyn koulussa.
***
Iltapäivällä opiskelijat pääsivät tutustumaan järjestöjen kehittämiin opetusmenetelmiin käytännössä. Jokainen saattoi valita mieleisensä seitsemästä työpajasta. Tarjonta vaihteli ihmisoikeuskasvatuksesta ympäristökasvatukseen.
Lisäksi päivän aikana oli mahdollisuus tutustua yli 20 järjestöön seminaarin yhteydessä pidetyllä järjestötorilla.

Uusimmat artikkelit