Blogi

Zimbabwelainen kuvanveistotaide esittäytyy Sanomatalossa

Teksti: Sanna Rekola

Sanomatalon Mediatorilla on esillä Friends Forever -taiteilijaryhmän modernia zimbabwelaista kuvanveistotaidetta 28.10.-8.11.2008. Näytteillä on yli 150 veistosta, joiden tekijät ovat kansainvälisesti arvostettuja zimbabwelaisia taiteilijoita. Teokset on työstetty värikkäistä ja arvokkaista zimbabwelaisista kivilajeista.

Moderni zimbabwelainen kuvanveistotaide on maailmanlaajuisesti tunnettu ja merkittävä taidemuoto. Se kuvaa ihmisyyttä modernein keinoin ja ammentaa voimansa, muotonsa ja aihepiirinsä alueen bantu-kulttuureista, lähinnä shona-perinteestä. Monet kansainväliset taidekriitikot pitävät tätä taidetta nykyisin jopa mustan Afrikan tärkeimpänä ja arvostetuimpana taidemuotona.

Kaikki teokset ovat myytävänä. Näyttelyn järjestää Friends Forever -organisaatio. Taiteilija saa kustakin teoksesta ennakkomaksun. Teokset viedään Friends Foreverin organisaation toimesta näyttelyihin ja myydään.

Osa tuotosta käytetään kulujen kattamiseen ja osa säästetään tulevia näyttelyitä varten. Loppusummasta puolet jaetaan taiteilijoiden kesken ja puolet käytetään taiteilijoiden ja heidän perheidensä terveydenhuoltoon. Tällä tavoin Friends Forever saa pääomaa tulevia näyttelyitä varten ja taiteilija ansaitsee elantonsa ja voi jatkaa työtään. UFF on toiminut näyttelyn tukijoukoissa Suomessa.

Uusimmat artikkelit