Nuorten akatemia

Dihtosis – saamelaiskulttuuri tutuksi

Dihtosis-menetelmäpakan sisältämien harjoitusten avulla kasvattajat voivat käsitellä saamelaiskulttuuria yhdessä nuorten kanssa.

Dihtosis on Nuorten Akatemian ja Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston yhteishanke, jonka tarkoituksena on tuoda saamelaiskulttuuri tutuksi valtaväestölle. Hanketta toteutetaan alakoulujen, yläkoulujen ja toisen asteen puolella valtakunnallisesti.

Opettaja voi tilata luokallensa saamelaisnuoren vetämän toiminnallisen oppitunnin saamelaiskulttuurista. Työpaja sopii moneen oppiaineeseen, sillä harjoitukset voivat käsitellä esimerkiksi saamen kieliä, saamenpukua, musiikkia tai ihmisoikeuksia. Tunti antaa nuorille kattavan tietopaketin saamelaiskulttuurista. Oppitunnin voi tilata etäyhteyksin minne päin tahansa Suomea. Lähivierailuja toteutetaan lukuvuoden 2020-2021 aikana Helsinkiin, Turkuun, Jyväskylään, Ouluun ja Rovaniemelle sekä näiden lähiseuduille.

Dihtosis-hankkeessa on tuotettu kaksi Seppo-alustalla toimivaa mobiilipeliä saamelaiskulttuurista. Vuonna 2021 valmistunut Pieni peli saamelaisista on suunnattu 4-6-luokkalaisille ja vuonna 2020 valmistunut Sukellus saamelaiskulttuuriin on tehty yläkoululaisille ja toisen asteen oppilaille.

Dihtosis-menetelmäpakka saamelaisuudesta sisältää 18 toiminnallista harjoitusta, joiden kautta opettaja voi itse käsitellä saamelaisaihetta nuorten kanssa. Pakan harjoitukset on suunnattu 5.-9-luokkalaisille sekä 2. asteen oppilaille. Menetelmäpakka on saatavilla myös ruotsinkielisenä.

Kaikki palvelumme ovat maksuttomia.

Miten ja missä?

VINKIN MUOTO
VINKKITYYPPI