Mihin energiaa oikeasti tarvitaan ja miksi sitä kannattaa säästää? Miten tehdä läksyt ja laittaa ruokaa? Maailman ihmisistä noin yhdellä miljardilla ei ole pääsyä sähköverkkoon ennen kaikkea kehittyvässä Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Tutkitaan yhdessä ratkaisuja energiatarpeisiin.
Suomalaiset, intialaiset ja kaikki maailman ihmiset tarvitsevat energiaa tiettyihin perusasioihin, kuten ruuan laittamiseen ja läksyjen tekemiseen. Muu on ekstraa. Mietitään yhdessä tilanne, jossa kotiin ei tule sähköä. Pohditaan, miten perusaskareet voidaan hoitaa.
Maailman ihmisistä noin yhdellä miljardilla ei ole pääsyä sähköverkkoon ennen kaikkea kehittyvässä Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Nämä ihmiset ovat kuitenkin keksineet monia hyödyllisiä ratkaisuja selviytyäkseen perustarpeistaan. Aurinkoenergiaa hyödynnetään Intiassa monipuolisesti.
Materiaali perustuu suomalaisissa peruskouluissa ja lukioissa väitöskirjatutkijan pitämiin luentoihin Scientists in School -hankkeen kautta. Peruskouluille suunnattu oppimateriaali perustuu väitöskirjatutkijan (Intia, energiatieteet) tutkimusmatkoihin. Esityskalvot ladattavissa ja muokattavissa, sekä opettajalle suunnattu taustoittava tekstimateriaali ja esityskalvo-ohjeistus.
,
Esitysmateriaalin aiheet ja sisällöt
Kalvot 1–7: Intian on rikas mutta köyhä maa, jossa aurinko paistaa ympäri vuoden
Kalvot 8–10: Globaalisti satoja miljoonia ihmisiä elää energiaköyhyydessä
Kalvot 11–12: Millaista on elämä kodissa, jossa ei ole sähköä, keskuslämmitystä tai vesihanaa?
Kalvot 13–18: Miten tehdä läksyt iltapimeällä, jos ei kotona ole sähköjä?
Kalvot 19–24: Kuinka paljon energiaa tarvitaan pitämään pieni lukulamppu päällä?
Kalvot 25–28: Energiaa tarvitaan myös ruuan kylmäsäilyttämiseen
Kalvot 29–35: Energiaa tarvitaan toki ennen kaikkea ruuan valmistamiseen
Kalvot 36–39: Aina on tarkasteltava paikallisesti, miten ja missä energia on järkevää tuottaa
,