Mediakasvatusseura ry, Suomi-Somalia Seura ja Länsi-Suomen Somaliseura

Materiaaleja medialukutaitoihin ja valheellisen mediasisällön tunnistamiseen

Näissä materiaaleissa pääset testaamaan medialukutaitoasi ja harjoittelemaan virheellisen mediasisällön tunnistamista. Mediakasvatusseuran, Suomi-Somalia Seuran ja Länsi-Suomen Somaliseuran hankkeeseen tuotetut materiaalit toimivat mediakasvatusmateriaaleina joko verkkoversiona tai tulostettavina kortteina, joita on helppo käyttää konkreettisena mediakasvatusvälineenä. Materiaaleista löytyy myös somalinkieliset versiot.

Haluatko testata medialukutaitoasi tai oppia paremmin tunnistamaan valeuutisia ja median virheellisiä sisältöjä? Nämä Mediakasvatusseuran materiaalit ovat hyviä välineitä kasvattajille, jotka työskentelevät disinformatiivisen tiedon tai kriittisen lukutaidon parissa. Materiaaleja voi käyttää oman työn apuvälineenä, apuna keskustelun aloituksessa tai tukena aihepiirin parissa kasvattaessa.

Medialukutaitoja voi testata totta vai tarua -menetelmällä ja valheellisiin sisältöihin sekä valeuutisiin tutustutaan usein kysytyillä kysymyksillä. Voit ladata materiaalit PDF-tiedostoina laitteellesi tai tulostaa ne konkreettiseen käyttöön – molemmista löytyy siis printattava korttiversio, jossa voit askarrella käyttöösi helpon ja kivan korttipakan!

Materiaalit on tuotettu osana Suomi-Somalia Seuran ja Länsi-Suomen Somaliseuran Caawinaad-hanketta (2020–2021), jossa Mediakasvatusseura toimi asiantuntijana. Somalinkieliset versiot materiaaleista löydät Suomi-Somalia Seuran verkkosivuilta.

Miten ja missä?