Teksti: Sanna Rekola
Intia esittäytyy parhaillaan kahdessa kiinnostavassa näyttelyssä pääkaupunkiseudulla. Helinä Rautavaaran museossa on esillä valokuvia katoavasta Intiasta, suurten patoaltaiden alle jäävistä kylistä. Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa Samaan aikaan Intiassa -näyttely tutkii nykypäivän Intiaa useista eri näkökulmista.
Kuvia katoavasta Intiasta
Helinä Rautavaaran museossa Pyhiinvaeltajan päiväkirja -näyttelyssä esillä olevissa valokuvissa valokuvaaja Martti Anttilaa (s.1954) on kuvannut Intian jokikulttuurien muutosta. Hän on tarkkaillut elämää Intian suurten jokien rannoilla vuodesta 1986.
Monet seitsemästä pyhänä pidetystä joesta, kuten Ganges ja Jamuna, ovat pahasti saastuneet. Narmadajoki on kiistellyn vesivoimahankkeen seurauksena muuttumassa patoaltaiden jonoksi. Monet patojen tieltä muuttaneista ihmisistä ovat köyhiä kastittomia tai Intian alkuperäiskansoja, adivaseja. Koska asukkailla ei aina ole virallisia maanomistustodistuksia, he eivät myöskään ole saaneet valtion korvauksia.
Nykypäivän Intian lukuisat kasvot
Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa intialaiset taiteilijat tarjoavat useita näkökulmia kotimaansa nykyhetkeen, jossa uudet, ulkomaiset vaikutteet törmäävät ja limittyvät intialaisten perinteiden ja arvojen kanssa.
Taiteilijat kuvaavat ja kommentoivat valtarakenteita, jotka säätelevät yksilön toimintaa. Keskeisiä teemoja ovat naisen asema sekä yhteiskunnan heikoimpien tai sen ulkopuolelle jättäytyneiden elämä. Useat taiteilijat tarkastelevat myös maan lähihistoriaa, joka vaikuttaa elämään vielä nykyäänkin.
Lisätietoja:
Helinä Rautavaaran museo
Helsingin taidemuseo