Teksti: Saara Simonen
Etelän järjestö voi tarjota suomalaiselle kumppanilleen menetelmiä ja uusia ajatuksia globaalikasvatuksen toteuttamisesta. Globaaliin vastuuseen kasvamisen prosessissa lapsia ja nuoria eteenpäin kannustaa mahdollisimman suora vuorovaikutus.
Kehitysyhteistyössä kumppanuuden käsite liitetään yleisesti vain kehitysyhteistyöhankkeisiin. Kumppanuutta suomalaisen ja Etelän järjestön välillä voi rakentaa kuitenkin myös globaalikasvatuksen keinoin. Kepassa 23.9.2010 järjestetyssä järjestötapaamisessa pohdittiin kumppanuuden käsitettä globaalikasvatuksen näkökulmasta.
”Suomalaiset järjestöt voisivat oppia Etelän kumppaneilta esimerkiksi uusia kasvatusmenetelmiä tai keinoja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen”, kertoivat Kepan tilaisuudessa Boliviasta palanneet Etvo-vapaaehtoiset Eeva Kemppi ja Antti Halonen.
Etelän vapaaehtoisohjelman Etvon kautta joukko suomalaisia tekee joka vuosi vapaaehtoistyötä suomalaisten järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeissa. Vapaaehtoinen avaa suomalaisille järjestöille mahdollisuuden syventää kumppanuutta Etelän järjestöjen kanssa.
Globaalikasvatusta yhteistyössä
Taksvärkki ry:n ja sen bolivialaisen kumppanin Compan Etvo-vapaaehtoisten Antti Halosen ja Eeva Kempin ideoimana on kehitetty globaalikasvatukseen soveltuva vuorovaikutuksellinen Fotonovela – työkalu.
Verkkopohjaisen fotonovelan kautta nuoret Boliviasta ja Suomesta voivat kertoa toisilleen tarinoitaan jokapäiväiseen elämäänsä, perheisiinsä ja haaveisiinsa liittyen. Tarinoita tehdään ohjatuissa työpajoissa. Niiden tekeminen voi olla nuorille voimauttava kokemus: heidän tarinansa ovat kiinnostavia ja niitä luetaan toisella puolella maapalloa. Työpajat ovat luonteva paikka myös mediakasvatukselle.
Tarinoita hyödynnetään Taksvärkin kansainvälisyyskasvatuksessa. ”Suoran vuorovaikutuksen tarve on tullut esiin kouluvierailujen yhteydessä, suomalaisten nuorten kysellessä oman ikäistensä elämästä toisella puolella maapalloa”, kertoi Taksvärkin tiedottaja Anita Malkamäki.
Lisätietoja:
www.taksvarkki.fi
Tiedottaja Anita Malkamäki, tel: 044 566 8224, anita.malkamaki@taksvarkki.ry
Fotonovela
Etelän vapaaehtoisohjelma Etvo
Lue myös:
Kuvien ja viestien käyttöopas