Nuoria festareilla.
Blogi

Globaalikasvatus kuuluu nuorisotoimintaan

Nuorisotoiminnalla on ainutlaatuiset mahdollisuudet tarjota nuorille eväitä aktiiviseen maailmankansalaisuuteen. Allianssi-risteilyllä kootut vinkit kannustavat nuorisotoimijoita mukaan globaalikasvatukseen.

Teksti: Sanna Rekola Kuva: Andrea Balogh / KEPA

Kepa oli huhtikuun alussa mukana Allianssi-risteilyllä, jolla herättelimme keskustelua globaalikasvatuksesta nuorisotoiminnassa. Halusimme kannustaa nuorisotoimijoita tarttumaan rohkeasti globaalikasvatukseen ja yhteistyöhön kansalaisjärjestöjen kanssa.

Oli ilo huomata, että risteilyllä kohdatut nuorisotoimijat pitivät globaalikasvatuksen teemoja tärkeinä ja halusivat sisällyttää niitä alan toimintaan. Myös yhteistyö nähtiin tärkeänä voimavarana.

Risteilyllä pidetyssä työpajassamme summattiin vinkkejä nuorisotoimijoiden globaalikasvatukseen:

Tiedostan mahdollisuuteni edistää kestävää kehitystä ja globaalia oikeudenmukaisuutta. Sisällytän näkökulmat osaksi toimintaa.
Olen rohkea ja tartun haastaviinkin kysymyksiin yhdessä nuorten kanssa.
Haastan nuoret aktiivisen toimijan rooliin, ruokin intoa ja tarjoan eväitä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
Otan nuorten moninaisuuden huomioon, kohtaan jokaisen yksilönä.
Jos oman osaamisen rajat tulevat vastaan, hyödynnän ulkopuolista asiantuntemusta ja yhteistyökumppaneita.

Globaalikasvatus ei ole uutta ja erillistä vaan osa nuorisotoiminnan arkipäivää. Nuorisotoimijoille tuttu osallisuuden käsite taipuu myös maailmanlaajuisiin mittasuhteisiin: kuulumme globaaliin ihmiskuntaan, jonka tulevaisuuteen voimme vaikuttaa.

Globaalikasvatuksella voidaan vahvistaa nuorten osallisuudentunnetta paitsi lähiympäristöstä myös maailmasta.
Maailmantuskan ja ympäristöahdistuksen iskiessä on tärkeää tuntea olevansa osa maailmaa, kuulua joukkoon ja tulla nähdyksi ja kuulluksi. Psykologisten perustarpeiden huomioiminen toimii myös globaalikasvatuksessa.

Osallisuus maailmasta vahvistaa halua toimia kestävän tulevaisuuden edistämiseksi. Globaalikasvatuksen avulla opimme näkemään, että omilla valinnoillamme merkitystä. Oivallamme, että voimme vaikuttaa moniin asioihin yhteiskunnassa myös globaalisti.

Uusimmat artikkelit