Blogi

Naisten arkea ja työtä Afrikassa – näyttely Helinä Rautavaaran museossa

Teksti: Iikka Tuominen

Helinä Rautavaaran museon uusi näyttely seuraa länsi-afrikkalaisten naisten elämää aamun varhaisista tunneista iltapäivään. Se tuo esille todellisia henkilöhahmoja ja arjen tarinoita Burkina Fasosta, Guineasta ja Senegalista.

Näyttelyssä esiintyvät naiset tekevät töitä ja opiskelevat, ansaitsevat rahaa ja käyvät torilla tekemässä hankintoja. Arkipäivään kuuluu niin ruoanhankintaa, vedenhakuretkiä kuin rahahuoliakin. Toisaalta päiviin kuuluu kirkkaasti kuvioituja kankaita ja lukuisia juhlia, jopa muotifarkkuja.
Suurin osa senegalilaisen, burkinalaisen tai guinealaisen naisen päivästä kuluu toimeentulon ansaitsemiseen ja kodinhoitoon. Raha on tiukassa, sillä Länsi-Afrikassa monet elävät vähemmällä kuin kahdella dollarilla päivässä.
Perheen rahat tulevat monesta lähteestä ja jokaisen sentin saamiseen käytetään luovuutta ja suhteita. Yhteisöllisyys – suurperhe, ystävät ja naisten omat verkostot tarjoavat iloa ja selviytymisen keinoja kotitöiden ja työkiireiden täyttämään arkeen.
Näyttelyn ympärille on rakennettu kattavat verkkosivut. Sivut sisältävät havainnollisia esimerkkejä naisten arjesta sekä koululaisille suunnatun verkko-opetuspaketin. Lisäksi näyttelyyn liittyy toiminnallisia oheistapahtumia. Yleisölle on tarjolla mm. djembe-rumpupajoja ja afrikkalaisia satuhetkiä. helinamuseo.fi/tunnistatuntiin/
Näyttely on Helinä Rautavaaran museossa 4.9.2009-10.1.2010. Museo sijaitsee Näyttelykeskus WeeGeen yhteydessä Espoon Tapiolassa. Aikuiset pääsevät museoon ilman sisäänpääsymaksua keskiviikkoisin ja torstaisin klo 18-20.
Lisätietoa: Ilona Niinikangas, museolehtori p. (09) 816 314 33.
helinamuseo.fi/
 

Uusimmat artikkelit