Tälle sivulle on koottu valikoima Fingon ja globaalikasvatusverkoston tuottamia julkaisuja ja työkaluja, joita voi vapaasti hyödyntää. Kaikki materiaalit ovat pdf-muodossa ellei toisin mainita.
- Oppimateriaalit ajan tasalle! (2024/2021/2018)
- Muistilista opetussuunnitelman painotuksista kaikille oppimateriaaleja laativille tahoille.
- Update Your Learning Materials! (2024/2021/2018)
- Muistilista opetussuunnitelman painotuksista kaikille oppimateriaaleja tuottaville ja niiden kanssa toimiville löytyy nyt myös englanniksi!
- Epävarmojen aikojen kanssamatkustajat ja sabotöörit (2024)
- Digitaalinen korttipakka ja työkirja, jota voit käyttää niin kasvatustyössä, järjestötoiminnassa kuin ystävien kesken. Kortit vahvistavat kykyä suunnata epävarmuuksien aallokoissa ja auttavat tunnistamaan keinoja, joita kuka tahansa voi ottaa käyttöön, kun epävarmuus iskee.
- Globaalin sivistyksen matkassa: Kuinka kannustaa globaaliin vastuuseen ja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen? (2022)
- Tervetuloa matkalle globaalin kansalaisuuden, sivistyksen ja kestävän tulevaisuuden teemojen äärelle! Tämä opas on suunnattu inspiraatioksi ja työvälineeksi erityisesti sivistys- ja kasvatustyötä tekeville, sekä muille kestävästä kehityksestä, eriarvoisuuksien purkamisesta ja uudistavasta oppimisesta kiinnostuneille.
- Kylässä kouluissa – Laatua järjestöjen oppilaitosyhteistyöhön (2021)
- Opas tarjoaa käytännöllisiä ohjeita ja esimerkkejä järjestöjen käytänteistä laadukkaan kouluvierailutoiminnan järjestämiseksi. Opas on suunnattu etenkin globaalikasvatusta toteuttaville kansalaisjärjestöille vierailujen tueksi.
- Vuorovaikuta verkossa – opas sujuvaan etäfasilitointiin (2021)
- Oppaassa esitellään erilaisia periaatteita, menetelmiä ja sovelluksia, joita voit hyödyntää, kun fasilitoit etätilaisuutta. Opas on tarkoitettu ennen kaikkea fasilitaattoreille, jotka haluavat siirtää taitonsa verkkoon.
- Etelän ääni globaalikasvatuksessa (2021)
- Oppaan tavoitteena on tutkia sitä, miten niin sanottua globaalia etelää edustavien ihmisten ääni pääsee kuuluviin kansalaisjärjestöjen globaalikasvatushankkeissa.
Lataa Etelän ääni -tarkistuslista kuvana (jpg)
Download the Southern Voices – Check list (jpg)
- Oppaan tavoitteena on tutkia sitä, miten niin sanottua globaalia etelää edustavien ihmisten ääni pääsee kuuluviin kansalaisjärjestöjen globaalikasvatushankkeissa.
- Miten mitata ja parantaa globaalikasvatusta – neljä työkalua (2021)
- Oppaassa esitellään neljä menetelmää ja työkalua, joiden avulla järjestöt voivat luoda helppokäyttöisen seurantajärjestelmän globaalikasvatushankkeiden vaikutusten selvittämiseksi. Menetelmät soveltuvat sekä hankesuunnitteluun että hankkeen avulla saavutettujen muutoksien seurantaan ja arviontiin.
- Enhancing Southern Voices in Global Education (2014)
- Oppaassa pohditaan keinoja vahvistaa kehitysmaiden ihmisten omaa ääntä globaalikasvatuksessa eettisesti ja esitellään kiinnostavia esimerkkejä järjestökentältä.
- Kummitoiminnan eettiset ohjeet (2016)
- Järjestöjen kummitoiminnan eettisillä periaatteilla edistetään lapsen oikeuksin toteutumista ja kummityön laatua. Periaatteisiin on pyritty kiteyttämään laadukkaan kummitoiminnan keskeiset raamit. Niiden tarkoituksena on toimia myös järjestöjen oman laatutyön tukirankana ja järjestöt voivat sitoutua niihin viittaamalla periaatteisiin viestinnässään, esimerkiksi julkaisemalla periaatteet omalla verkkosivullaan.
- Laatua kehittämään – järjestöjen kouluvierailutoiminnan laatukriteeristö globaalikasvatukseen (2010)
- Oppaassa esitelty laatukriteeristö on globaalikasvatusta toteuttavien kansalaisjärjestöjen yhteinen kouluvierailutoiminnan kehittämisen väline, jonka tarkoituksena on varmistaa toiminnan laadukkuus sen kaikilla osa-alueilla. The quide is also available in English: Improving Quality – Quality criteria for global education school visits
- Maailmaa muuttamaan – Globaalikasvatuksen työkirja järjestöille (2010)
- Fasilitaattorin työkirja – Menetelmiä sujuvaan ryhmätyöskentelyyn (2009)
- Kylässä koulussa – järjestöjen kouluvierailuopas kansainvälisyyskasvatukseen (2008)
- Opas sisältää vinkkejä siihen, kuinka järjestöjen ja oppilaitosten yhteistyö saadaan sujumaan mahdollisimman hyvin. The guide is also available in English: Global education and schools – A guide for NGO’s school visits