Suomen Caritas

Eriarvoisuutta käsittelevä oppimateriaali

Samanarvoinen elämäni -oppimateriaali liittyy Suomen Caritaksen samaa nimeä kantavaan hankkeeseen. Se yhdistää eriarvoisuutta käsittelevät kysymykset ja bangladeshilaisen valokuvaajan GMB Akashin kuvat sekä kuvissa olevien ihmisten tarinat.

Materiaalissa tuodaan esille eriarvoisuutta ilmiönä, Suomen kehityspolitiikkaa ja perustietoja Bangladeshista. Pohdintatehtävien kysymyksissä on esillä ihmisten perustarpeet, ihmisten eri elämäntilanteet, stereotypiat, yhdenvertaisuus sekä se, miten voimme kehittää myötätunnon kykyämme arkipäivän tilanteissa.

Materiaaliin voi tutustua aikaan ja paikkaan sitoutumattomasti. Materiaalia voi käyttää eri oppiaineissa, kuten uskonto, elämänkatsomustieto, ympäristöoppi, maantieto ja yhteiskuntaoppi. Materiaali tukee laaja-alaista oppimista, maailmankansalaiseksi kasvamista, ajattelun taitoja, kulttuurista osaamista ja muita tulevaisuudessa tarvittavia taitoja, kuten myötätunto- ja empatiakyvyn oppimista.

Materiaaliin kuviin liittyvät tarinat ovat suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi, jolloin tarinoita voi käyttää myös eri kielten oppitunneilla. Kuvia voi katsella kuvaamataidon oppitunneilla.

Materiaali sopii monenikäisille. Se on jaoteltu kahteen osaan: 9-12 -vuotiaille ja yli 13-vuotiaille. Materiaaleihin liittyy pohdintatehtäviä, joita voi tehdä yksilötyönä. Näiden lisäksi hankkeen verkkosivuilla on ryhmille suunnattuja harjoitteita.

Materiaali on saatavilla sivuilla https://www.samanarvoinenelamani.org/ vuoden 2023 loppuun asti.

Oppimateriaali ja valokuvat kiertävät myös näyttelyssä ympäri maata marraskuusta 2021 tammikuun 2023 loppuun. Isokokoisten valokuvien ihailu näyttelyssä on hyvä retkikohde eri ikäisille oppilaille.

Ensimmäinen näyttely on esillä Turun pääkirjaston Tieto-osastolla 2.‒30.11.2021. Näyttely kiertää ympäri Suomea seuraavasti:

1) Turku 2.-29.11.2021, Turun pääkirjaston Tieto-osasto

2) Kouvola 4.1.-17.2.2022, Kouvolan pääkirjasto

3) Vaasa 3.3.-28.4.2022, Vaasan pääkirjasto

4) Helsinki 2.-29.6.2022, Galleria Kajava – Vallilan kirjasto

5) Oulu 2.-29.8.2022, Oulun pääkirjasto

6) Jyväskylä 18.10.-3.11.2022, Jyväskylän pääkirjasto

7) Tampere 3.1.-21.1.2023, Tampereen pääkirjasto Metso

Välähdyksiä bangladeshilaisesta arjesta

Bangladesh ylittää uutiskynnyksen Suomessa noin muutaman kerran kuussa. Usein uutisaiheena ovat alueen luonnonmullistukset, vaatetehtaiden vaikeat olot, koronatilanne ja Myanmarista paenneet rohingya-pakolaiset.

Tässä näyttelyssä esillä olevat kuvat tuovat esiin tavallisten bangladeshilaisten arkea. Akash kuvaa arvostavalla tavalla yhteiskuntien reunamille jääviä ihmisiä ja antaa heille mahdollisuuden tuoda äänensä kuuluviin.

”Olen tarinankertoja. En vain ota kuvia, vaan haluan kertoa tarinan kuvan takana”, kertoo valokuvaaja GMB Akash.

Hän on kuvannut yhteiskunnan reunoilla olevia ihmisiä yli 20 vuotta. Näyttelyn kuvissa ja tarinoissa esiintyy koululaisia, lapsityöläisiä, seksityöntekijöitä, vanhuksia sekä kehitysvammaisia. Akash ei mene uuteen paikkaan kamera edellä, vaan pyrkii tutustumaan ja sulautumaan yhteisöön. Hän kuvaa vasta, kun luottamus on syntynyt. Hän haluaa löytää ihmisyyttä kaikkialta.

”Haluan olla ääni niille, joilla ei ole ääntä”, Akash sanoo. Hän on viettänyt aikaa kuvattaviensa kanssa jopa kuukausia. ”Otan kuvan vasta, kun he luottavat minuun. Joskus se vie aikaa. Näytän aina ihmisille heistä ottamani kuvat ja kerron heille tarinat, jotka olen heistä kirjoittanut”, Akash sanoo.

Vaikka kuvien ihmiset ovat usein vaikeassa elämäntilanteessa, he eivät ole menettäneet toivoaan. Akashille on tärkeää korostaa jokaisen ihmisarvoa.

Akash on saanut yli sata kansainvälistä palkintoa, esimerkiksi World Press Photo -kilpailun eri sarjoissa. Hänen valokuviaan on esiintynyt monissa tunnetuissa julkaisuissa, kuten The Guardianissa, Voguessa, Timessa, Sunday Timesissa ja Newsweekissa. Akashilla on ollut omia näyttelyitä esimerkiksi Italiassa, Saksassa, Belgiassa ja Portugalissa. Turussa avautuva näyttely on Akashin ensimmäinen näyttely Suomessa.

Oppimateriaalin ja näyttelyn taustalla on Suomen Caritaksen Samanarvoinen elämäni -hanke. Eriarvoisuuden teemoja käsittelevät myös vuonna 2022 käynnistyvä sosiaalisen median kampanja ja valokuvauskilpailu.

Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoa eriarvoisuudesta sekä tuoda kehittyvissä maissa asuvien ihmisten kokemukset tavallisen suomalaisen lähelle. Suomen Caritas on saanut Ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatushanketukea Samanarvoinen elämäni -hankkeeseen.

Lisätietoja hankkeesta antaa hankkeen projektikoordinaattori Laura Koskelainen laura.koskelainen@caritas.fi, 040 030 5559.

Suomen Caritas on avustusjärjestö, joka tekee työtä kaikkein haavoittuvimpien ja syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten ja etnisten ryhmien parissa. Toimintaamme kuuluu niin avustustyö kotimaassa kuin kehitysyhteistyö.

Valokuvaaja GMB Akashin kotisivu

Suomen Caritaksen kotisivu

Miten ja missä?

VINKIN MUOTO
VINKKITYYPPI
KESTO